Po dvou hodinách zavřela otevřenou restauraci policie. Protest ale lidi zaujal

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Sobota, 23.1.2021

Už více než měsíc nesmí mít restaurace otevřeno pro hosty. Jediná povolená varianta jejich činnosti jsou výdejní okénka. V sobotu se ale vzepřela oblíbená výletní restaurace U Macků na Svatém Kopečku. Připojila se k iniciativě „Chcípl PES“, která v sobotu organizovala celostátní protestní akci. Iniciativa kritizuje restriktivní politiku současné vlády a odmítá tvrzení, že například restaurace jsou zdrojem šíření nákazy. Statistiky hygieniků přitom dávají iniciativě zapravdu. Hospody rozhodně nefigurují v čele tabulky míst, kde se lidé nejčastěji nakazili.

Restaurace, umístěná ve známé lokalitě v ostré zatáčce kousek pod poutní bazilikou, otevřela o půl jedenácté. „Přijďte podepsat petici za politické hnutí CHCÍPL PES OTEVŘEME ČESKO,“  napsali provozovatelé restaurace ještě před akcí na facebook.

Majitel dodržel všechny hygienické normy, které platily pro restaurace v předchozí fázi, kdy ještě otevřeno být mohlo. Rozestupy mezi stoly, dezinfekce, snížená kapacita podniku. Během krátké doby se vyčleněná místa zaplnila spokojenými hosty. Nedlouho po nich ovšem dorazila také dvoučlenná policejní hlídka.

Majiteli restaurace nepomohl ani fakt, že podnik byl současně petičním místem zmíněné iniciativy. Policie nařídila uzavření podniku. Dle svědectví přítomných se ale chovala velmi korektně, hosty nechala dojíst objednané pokrmy a neudělila na místě ani žádný postih. Jak Martin Macek uvedl pro portál seznamzprávy.cz, pokutu by už beztak ani neměl z čeho uhradit. Uplynulá sezóna jej totiž, stejně jako mnoho jiných restauratérů, přivedla na pokraj krachu, což podle něj nenapraví ani vládní kompenzace.

Odpoledne už měla restaurace odvážného hostinského opět jen výdejní okénko. Podle dnešních ohlasů a diskuzí na sociálních sítích se ale dá konstatovat, že protestní akce rozhodně zaujala. Hostinec sklízí jak pochvaly a uznání, tak i místy velmi kritické reakce.

Foto: Google maps streetview

Autor: 
(rej)

Komentáře

buy atorvastatin 40mg for sale <a href="https://lipiws.top/">atorvastatin 80mg generic</a> buy atorvastatin pills