Očkování krajské zastupitelky kritizuje známý politolog i stranický kolega Miroslav Kalousek

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pondělí, 25.1.2021

KRAJ - Chování starostky Jeseníku a krajské zastupitelky Zdeňky Blišťanové (TOP 09), která se nechala naočkovat proti covid-19 přednostně mimo pořadník, odmítají členové její vlastní koalice i političtí komentátoři. Starostka se hájí tím, že chtěla pomoci zpropagovat očkování a k vakcinaci motivovat občany. Takové vysvětlení její kritici rozporují. Podle nich starostka své očkování tři týdny nikde nezveřejnila a přiznala ho až v době, kdy ji k tomu vyzvala opozice v čele s Petrem Procházkou (ODS).

Zdeňka Blišťanová se nechala naočkovat vakcínou proti covid-19 hned 1. ledna. A to i přesto, že na vakcínu v té době měli nárok jen zdravotníci. Podle opozice předběhla lidi v první linii i seniory.

„Své rozhodnutí nechat se očkovat jsem učinila před tím, než vláda zveřejnila registr očkovaných a očkovací strategii. Nešlo o mou snahu domoci se přednostně očkování, ale o pomoc s propagací očkování," hájí se teď členka Zastupitelstva Olomouckého kraje. 

Kampaň jakou svět neviděl

Nemocnice Jeseník ani sama starostka však žádnou propagační kampaň na očkování nespustily. Ačkoliv špitál k zahájení očkování vydal tiskovou zprávu, starostka v ní zmíněna nebyla.  

Případná související kampaň není k nalezení ani na webových stránkách radnice. „My nabízíme praktickou pomoc seniorům s objednávkou očkování, dopravou a dalšími věcmi. Žádná propagace zaštítěná paní starostkou ze strany města neproběhla,“ citoval deník MF Dnes vedoucího odboru sociálních věcí a zdravotnictví jesenické radnice Jiřího Kovalčíka.

Podle zpravodajského portálu idnes.cz překvapilo očkování i starostčiny koaliční partnery. „Pokud se to stalo, je to nešťastná záležitost,“ uvedl místostarosta Václav Urban (Pro Jeseník).

Zneužití pravomoci

Známý politolog Palackého univerzity Olomouc Tomáš Lebeda považuje přednostní očkování starostky Jeseníku za zneužití pravomoci.

„Běžný člověk by takovou šanci nedostal,“ uvedl pro deník Dnes a doplnil: „Na odstoupení z funkce neexistují jednotná kritéria, ale vzhledem k tomu, jak ministr zdravotnictví řešil přednostní očkování vysokých státních úředníků, tak je odchod z funkce na místě,“ doplnil Lebeda.

Do Zdeňky Blišťanové si včera v neděli 24. ledna "rýpnul" její stranický kolega Miroslav Kalousek. "Španělé mají zastaralou představu o cti. Kdyby byli “moderní” jako my, opáčil by generál, že to udělal v rámci propagace, aby povzbudil válečné veterány k očkování. A ještě by se našli oslové, kteří by ho za to pochválili," napsal bývalý šéf TOP 09 na svém twitterovém účtu v reakci na článek o španělském generálovi, který kvůli předbíhání u očkování rezignoval. 

Foto v galerii: Twitter M. Kalouska

 

Vyjádření starostky Jeseníku Zdeňky Blišťanové:

Vážení spoluobčané,

ještě jednou se vrátím k mému očkování. Chtěla bych poděkovat vám všem, kteří jste mi vyjádřili podporu. Věřte, že to pro mě hodně znamená. 

Někteří z vás ale měli (a nejspíš stále mají) pochybnosti, jak to celé bylo. A proto vám chci nabídnout jasné vysvětlení.

Na očkování jsem byla pozvána MUDr. Robertem Procházkou z očkovacího centra v Jeseníku za účelem propagace v časopise „Naše město”. 

Očkování proběhlo 1. 1. 2021 a byla u toho pořízena fotografie, kterou jste viděli u předchozího příspěvku. O pár dní později došlo ke změně očkovací strategie a já jsme byla 5. 1. 2021 panem doktorem Procházkou požádana, abychom s propagací zatím počkali. Proto byla ona fotografie zveřejněna až nyní, abych mohla situaci objasnit. 

Mrzí mě, kam to celé zašlo. Věřte, že na začátku nebylo nic jiného než dobrý úmysl mě i pana doktora. Nechtěla jsem nikomu ublížit, ani nikoho předbíhat.

Uvědomuji si vážnost celé situace, a proto budu další kroky diskutovat s jesenickými zastupiteli. 

Vaše Zdeňka

Fotogalerie: 
Autor: 
-los-

Komentáře

buy lipitor 10mg without prescription <a href="https://lipiws.top/">buy atorvastatin 80mg generic</a> lipitor 80mg without prescription