Jako čuňata! Někteří Olomoučané tvoří černé skládky přímo u domu. Budou pokuty

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 26.1.2021

V některých lokalitách ve městě by bylo možné si kontejnerové stání splést se skládkou. Lidé zde odkládají velký odpad, který ale patří do sběrového dvora, a hrozí jim za to velké pokuty. Tyto přestupky v nejproblémovějších místech nyní monitorují kamery a fotopasti.

Městu Olomouc s neukázněnými občany či podnikateli, kteří soustavně zakládají černé skládky na stanovištích s tříděným odpadem, došla trpělivost. Situace se vloni zhoršila natolik, že bylo nutné ve spolupráci s městskou policií a technickými službami umístit do nejproblémovějších částí města mobilní kamery a fotopasti. Některé lokality připomínaly doslova veřejné skládky odpadů.

Tyto přestupky jsou řešeny blokovými pokutami nebo správním řízením. U podnikajících osob se navíc provádí kontroly, jak nakládají s odpady. Výše pokut za tyto přestupky může u občanů dosáhnout až 50 tisíc korun, u podnikajících osob je částka podstatně vyšší, horní hranice je deset milionů korun.

„Proto upozorňujeme občany, aby na stanoviště s tříděným odpadem neodkládali odpad, který tam nepatří. Jedná se zejména o objemný odpad jako je nábytek, postele, matrace, skříně, kovové sušáky a podobně. Dalším nešvarem je odkládání objemného elektroodpadu, jako jsou televize, počítače, pračky, ledničky apod., ke kontejnerům, které jsou určeny ke sběru elektroodpadu. Do těchto kontejnerů ale patří jen elektroodpad malých rozměrů,“ vysvětluje náměstek primátora Otakar Bačák, který má odpadové hospodářství města ve své gesci. Na svoz objemných elektrospotřebičů není firma, která kontejnery provozuje, zavedena a ponechá je na místě. Úklid následně zajišťuje město Olomouc na své náklady.

Podnikající osoby na stanoviště odkládají odpad ze své podnikatelské činnosti, jako jsou pytle se stavebním odpadem, zbytky vodoinstalačního materiálu, obaly od těsnicích tmelů, zbytky izolačních materiálů, sanitární keramiku, obalový materiál a další. „Firma nabídne zákazníkovi například při rekonstrukci koupelny, že odpad odstraní legálním způsobem, a za to si nechá samozřejmě zaplatit. Místo toho, aby odpad předala sběrovému dvoru pro podnikatele, recyklační firmě nebo na skládce odpadů, což se musí platit, je pohodí na stanoviště s tříděným odpadem a peníze za likvidaci jí zůstanou. Město Olomouc pak musí na své náklady tento odpad odstranit,“ popisuje zjištěnou skutečnost náměstek Bačák.

K odložení většího odpadu přitom v Olomouci slouží hned tři sběrné dvory:

sběrný dvůr v Neředíně, za Ústředním hřbitovem

tel. 603 192 579
po – so : 9.00 – 13.00 a 13.30 – 17.00
ne: 9.00 – 13.00

sběrný dvůr v Hodolanech, Chelčického ulice

tel. 603 192 578
po – so : 9.00 – 13.00 a 13.30 – 17.00
ne: 9.00 – 13.00

Pro podnikatele: sběrný dvůr ve Chválkovicích, U Panelárny 3

tel. 730 815 033
po – pá : 7.00 – 13.00
Stavební odpad a pneumatiky zde mohou odkládat i občané.

Foto: archiv Magistrátu města Olomouce

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

atorvastatin 40mg cost <a href="https://lipiws.top/">order lipitor 40mg online</a> order atorvastatin 20mg sale