Pozor na klíšťata, letos je jich opravdu hodně

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 2.9.2014

Klíšťata mohou letos na podzim znovu vážně ohrozit vaše zdraví. Nejen velká úroda hub přitom láká davy lidí do lesů či obecně do přírody. Počasí, které meteorologové předpovídají na nadcházející týdny, může citelně zvýšit aktivitu klíšťat a tedy i hrozbu nákazy klíšťovou encefalitidou. Obecně navíc platí, že lidé si dávají na klíšťata pozor hlavně v létě, na podzim už situaci podceňují a riziko onemocnění proto roste. Na významu nabývá prevence, kdy nejúčinnějším způsobem je očkování.

Jen u VZP se letos v Olomouckém kraji očkovat nechalo 2 965 klientů, což je dosavadní rekord. Zájem o ně letos ohromujícím způsobem stoupá – zatímco za celý rok 2013 si příspěvek na vakcínu proti klíšťové encefalitidě vyzvedlo ve VZP necelých 14 tisíc klientů v rámci České republiky, letos za prvních osm měsíců jich už bylo 84 tisíc.

Podle odborníků zhruba devět procent klíšťat v sobě nese borelie, tedy původce lymské boreliózy, a do jednoho procenta klíšťat bývá nakaženo encefalitidou. Jenom za měsíc červenec bylo v Olomouckém kraji nahlášeno osm případů onemocnění klíšťovou encefalitidou a sedmapadesát případů lymské boreliózy po kontaktu s klíštětem. 

Autor: 
(mb)

Komentáře

lipitor online buy <a href="https://lipiws.top/">buy lipitor sale</a> purchase atorvastatin online