Unikátní objev Bifidobacterium olomucense! V Zoo Olomouc objevili nové bifidobakterie

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Neděle, 7.2.2021

Tým vědců z České zemědělské univerzity izoloval a popsal pět nových druhů bifidobakterií u šimpanze, kočkodana a drápkatých opic. Z toho tři byly objeveny v Zoo Olomouc a dvě v Zoo Liberec. „Nový druh Bifidobacterium erythrocebi byl popsaný u kočkodana husarského, Bifidobacterium moraviense u kalimika a Bifidobacterium olomucense u tamarína bělovousého ze Zoo Olomouc. V Zoo Liberec se podařilo izolovat a popsat nový druh ze šimpanze pojmenovaný Bifidobacterium panos a Bifidobacterium oedipodis od tamarína pinčího,“ dodává zoolog Jitka Vokurková.

Dávno tomu již, kdy převládal názor, že zvíře se potřebuje akorát pořádně nažrat. Slovo „pořádně“ má dnes ale význam podstatně širší. V pokrokových zoologických zahradách nezůstává pouze u základních potřeb zvířat. „Zaměřujeme se na poznání všech souvislostí, kdy je velký důraz kladen na zajištění co možná největšího welfare - pohody zvířat, kterou tvoří stav dokonalého fyzického a psychického zdraví,“ vysvětluje mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

Dobré zdraví a dobrá střevní mikroflóra

Součástí dobrého zdraví je dobrá střevní mikroflóra. Trávicí trakt člověka, nejrůznějších druhů zvířat a hmyzu kolonizují tzv. bifidobakterie. Na zdraví svého hostitele mají prokázaný příznivý účinek. Díky zkoumání těchto bakterií můžeme jejich samotné množení v těle podporovat vhodným složením krmné dávky a obsahem vlákniny v potravě. O dobrém stavu střevní mikroflóry tedy rozhoduje správná výživa a modulace pomocí probiotik (bakterií) a prebiotik (vlákniny). Konkrétně v chovech primátů je potřeba dbát na vyváženost krmné dávky. Například krmivo s vysokým obsahem sacharidů a nedostatkem vlákniny vede k řadě zdravotních problémů, někdy ne tak zcela nepodobných těm, které trápí i lidi.

Probiotika jsou kultury živých bakterií (rodu Lactobacillus a Bifidobacterium), které v tlustém střevě zamezují množení hnilobných bakterií, zvyšují odolnost organismu, ovlivňují vstřebávání některých vitamínů, vápníku aj. Prebiotika jsou složkou potravin, která podporuje růst a aktivitu střevní mikroflóry. Prebiotika jsou zpravidla těžko stravitelné nebo nestravitelné složky potravy, které lépe známe pod pojmem vláknina.

Novosvětské opice předběhly své starosvětské kolegyně

V posledních letech přibývá nově popsaných druhů z rodu Bifidobacterium u novosvětských primátů, převážně drápkatých opiček. Nicméně, u starosvětských primátů, mezi které patří šimpanzi a kočkodani, se nový druh bifidobakterií, podařilo popsat až nyní. Spolupráce s vědeckými institucemi jako je ČZU Praha pomáhá všem zoologickým zahradám ke zlepšení života chovaných druhů.

Více informací zde: https://doi.org/10.1099/ijsem.0.004573

Foto: Zoo Olomouc

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)

Komentáře

buy lipitor 80mg without prescription <a href="https://lipiws.top/">atorvastatin cheap</a> lipitor 10mg tablet