Covid zásadně snížil návštěvnost Zoo Olomouc. Přišlo nejméně lidí za čtvrt století

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 9.2.2021

Málokdy byla tahle čísla tak očekávaná a málokdy byla tak nízká. Zoologická zahrada přinesla statistiky návštěvnosti za minulý rok. Po roce 2019, kdy chod zoo velmi citlivě ovlivnila ničivá vichřice Eberhard, přišel „covidový“ rok, kdy zahrada měla po dobu čtyř měsíců zcela zavřeno.

„V roce 2020 klesla návštěvnost k číslům, v nichž se naposledy ocitala někdy před 25 lety,“ říká mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská. Zvířata ale žila dál, jakoby žádná epidemie neexistovala. Částka vynaložená na krmivo byla dokonce vyšší než v roce 2019. Některá čísla jsou tedy zásadně jiná, ostatní téměř netknutá. „Předešlý rok byl jedním z nejsložitějších v historii zoo. Rád bych poděkoval všem za podporu zoo, tím i podporu při záchraně ohrožených druhů zvířat. Zásadní podíl na finanční stabilitě zoo má její zřizovatel Statutární město Olomouc, který v tomto roce přispěl částkou 33 mil. Kč. Vážím si však i každého jednotlivce, který nám pomohl zvládnout toto těžké období. Věřím, že budeme brzy moci naplno realizovat naše poslání,“ hodnotí rok a děkuje ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň.

Nejméně lidí za čtvrt století

Počet návštěvníků za rok 2020 se zastavil na čísle 293 457. Návštěvnost pod hranicí 300 tisíc návštěvníků v Zoo Olomouc zaznamenali naposledy před 25 lety. Pro srovnání v roce 2019 byla návštěvnost 348 209 osob. První uzavření v březnu na dobu dvou měsíců se podařilo v letních měsících dohnat jak v návštěvnosti, tak i finančně. Avšak podzimní opětovné uzavření zapříčinilo pokles návštěvnosti o dalších 50 tisíc návštěvníků. Tento propad již dohnat nešlo a to také proto, že byly zrušeny všechny významné akce v průběhu celého roku.

Zvířatům se dařilo dobře

Návštěvníky jistě potěšila mláďata lemurů, klokanů, surikat nebo mládě žirafy Rothschildovy či velblouda dvouhrbého. Za významný můžeme považovat odchov hrabáče kapského, mravenečníka čtyřprstého, lvíčka zlatého nebo dlouho očekávané mládě lenochoda dvouprstého. Významný posun nastal i v oblasti chovu terarijních zvířat.

Jelikož zvířata s chutí hodovala, roční útrata za nákup krmiva činila 6 436 801 korun. Náklady na denní spotřebu krmiva pak představovaly částku 17 587 korun. Pro srovnání v roce 2019 byly částky tyto: 6 135 270 korun za rok a 16 809 korun za den.

Pokud jde o stavby, završily se poslední práce a následně zahájilo provoz vlčí safari, zprůchodněna byla obnovená ptačí voliéra, dokončily se opravy poničeného výběhu pro rysy, rozšířila se expozice terárií.

Olomoucká zahrada otevřela brány svým návštěvníkům poprvé v roce 1956. 16 149 775 je celkový počet návštěvníků, který do ní od jejího založení zavítal. V roce 2020 se turniket u vstupu otočil celkem 293 435 krát. Na ploše 42 ha zoo chová 1737 jedinců ve 412 druzích. Rok 2020 přinesl narození 203 mláďat. Olomoucká zoo je z chovatelského hlediska v evropském měřítku unikátní úspěšným chovem oryxů jihoafrických v Evropě, Zoo Olomouc vede také plemennou knihu kozorožců kavkazských, kterých se ve volné přírodě pohybuje již jen několik tisíc. Daří se jí i v odchovu obou druhů mravenečníků.

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)

Komentáře

lipitor 40mg pills <a href="https://lipiws.top/">order lipitor pill</a> buy lipitor 40mg generic