S malým dítětem může doprovod cestovat tramvají a autobusem zadarmo

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 12.2.2021

Pokud v autobusu či tramvaji doprovázíte dítě mladší tří let, od 1. července už se nebudete muset starat o svou jízdenku. V rámci celé olomoucké zóny 71 pojedete zdarma. Na svém posledním jednání to schválila Rada města Olomouce.

„Dlouho se nás maminky ptaly, kdy budou moci i v Olomouci jezdit s malými dětmi zdarma. Jsem proto rád, že následujeme mnoho dalších českých a moravských měst a že se nám po dohodě s Olomouckým krajem tuto úpravu jízdného podařilo připravit. Od 1. července tak budou v zóně 71 zdarma cestovat nejen senioři nebo malé děti, ale i lidé, kteří budou mít malé děti zrovna na starost. A je jedno, jestli půjde o jednoho z jejich rodičů, babičku, dědečka nebo chůvu, důležitý bude pouze věk dítěte,“ představuje novinku primátor města Olomouce Mirek Žbánek. Dodává ale, že tato sleva bude platit pouze pro jednu osobu doprovázející dítě do tří let, nikoli pro všechny, kdo s dítkem městskou hromadnou dopravou pojedou.

Zároveň je třeba upozornit, že se tímto nemění přepravní podmínky, tedy že stále platí možnost přepravy pouze jednoho kočárku. Pokud to typ vozidla a provozní poměry dovolují, může řidič přepravit i více kočárků. „Před nástupem do autobusu nebo tramvaje by si rodiče s kočárkem vždy měli vyžádat souhlas řidiče. Stačí na něj na zastávce mávnout a on už dá například pokývnutím hlavy najevo, jestli smí člověk s kočárkem nastoupit, či nikoli. To samozřejmě závisí nejen na typu vozidla, ale také na aktuální vytíženosti linky,“ vysvětluje ředitel Dopravního podniku města Olomouce Jaroslav Michalík.

Zdarma můžete jet v případě, že dítě, které doprovázíte, ještě nemělo třetí narozeniny, tedy do dne předcházejícího dni třetích narozenin. Věk dítěte budete muset při přepravní kontrole prokázat jeho občanským průkazem, pasem nebo průkazem dítěte do tří let, který bude vydávat Dopravní podnik města Olomouce.

Bezplatné jízdné pro doprovod dětí do tří let bude platit od 1. července letošního roku. Po loňském zavedení bezplatných cest pro seniory nad 65 let je to druhá a zároveň prý poslední zásadní sleva pro cestující veřejnost. 

Autor: 
(rej)

Komentáře

purchase atorvastatin generic <a href="https://lipiws.top/">cost lipitor 20mg</a> lipitor brand