Objev v Červeném kostele: o krásných vyřezávaných chórech nikdo nevěděl!

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() ve funkci _weather_parse_forecast() (řádek: 219 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/weather/weather_parser.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Sobota, 13.2.2021

Pořád se dá něco objevovat, a to i tam, kde to nikdo nečeká. Vloni začala velká rekonstrukce Červeného kostela na třídě Svobody. Změní se v informační a kulturní centrum při Vědecké knihovně Olomouc. I když měli architekt s projektantem úprav k dispozici všechny původní 120 let staré plány a projektovou dokumentaci, nikdo nevěděl o tom, co uvnitř kostela objeví. Během odstrojování pozdějších technických vestaveb našli krásně vyřezávané boční ochozy neboli empory. Překvapilo to všechny.

„V době, kdy byl kostel využíván jako depozit knih, byly boční ochozy zabedněny a zastavěny konstrukcemi regálů na knihy. Podkladem pro projekt rekonstrukce kostela byla, mimo jiné, původní dokumentace z roku 1900, ve které byl zakreslen pouze chór nad hlavním vstupem,“ říká autor projektu rekonstrukce kostela a dostavby informačního centra, olomoucký architekt Miroslav Pospíšil z Atelieru-R. Vysvětlit se to dá jedině tak, že boční empory byly do lodi kostela vestavěny druhotně. Důvodem byla pravděpodobně snaha zvětšit kapacitu kostela. S podivem je, že boční chóry nejsou zakresleny ani v mnohem novější dokumentaci, v plánech rekonstrukce z 80. let. „Boční chóry nebyly zakresleny ani v projektu rekonstrukce z roku 1988, jehož autorem byl olomoucký ateliér SÚRPMO,“ dodává Miroslav Pospíšil.

„Předpokládali jsme tedy, že boční ochozy byly do prostoru hlavní lodi vloženy druhotně. Po vyklizení kostela a po demontáži regálů byly boční chóry odkryty a byl proveden dendrologický průzkum. Ten prokázal, že tyto prvky byly sice osazeny později a nebyly součástí původní stavby, ovšem časový odstup byl pouhých zhruba 10 až 15 let. Navíc řemeslné provedené bočních chórů koresponduje s původním hlavním chórem. Převládl tedy odborný názor tyto prvky zachovat,“ vysvětluje Miroslav Pospíšil.

Architekt tedy dodatečně upravil projekt a až bude celý projekt hotov, návštěvníci uvidí v interiéru i tyto krásně vyřezávané dřevěné boční ochozy. Jak nové vizualizace napovídají, půjde o velké zhodnocení estetické stránky interiéru. Je skvělé, že se podobné překvapivé objevy mohou v Olomouci odehrávat i dnes.

Červený kostel byl postaven v letech 1901 až 1902 pro německé evangelíky. Od roku 1956 byl odsvěcený kostel využíván jako sklad knih pro sousední Vědeckou knihovnu Olomouc. Už v roce 2019 byly knihy vystěhovány do nového depozitáře a vloni začaly stavební úpravy kostela, který má dostat mnohem důstojnější využití. Informační centrum a kulturní sál budou určitě kostelu slušet víc než skladiště. Součástí projektu je i výstavba nového objektu, který propojí stávající novodobou budovu Vědecké knihovny s prostorem kostela. Tato železobetonová, jednopodlažní konstrukce je navržena jako novostavba s prosklenou fasádou a bude zde umístěna recepce, kavárna s otevřenou knihovnou, informační centrum Olomouckého kraje a potřebná zázemí. Rekonstruované prostory samotného kostela pak budou sloužit jako sál pro veřejná čtení, koncerty, přednášky či výstavy s celkovou kapacitou až 200 osob.

Celkové náklady mají být asi 170 milionů korun, hradí je Olomoucký kraj, který na ně stále shání dotaci. Rekonstrukce má skončit příští rok na podzim.

Vizualizace: Atelier-R

Fotogalerie: 
Autor: 
(MB)

Komentáře

lipitor 40mg sale <a href="https://lipiws.top/">atorvastatin usa</a> buy atorvastatin 80mg pill