Den dětské onkologie dnes rozzáří radnici a další památky zlatou barvou

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pondělí, 15.2.2021

Po celém světě se dnes koná Den dětské onkologie. K jeho podpoře se připojuje dnes i město Olomouc - večer se Sloup Nejsvětější Trojice, budova radnice a dům U Zlatého jelena rozzáří zlatě.

Podpora však nemusí být jen symbolická. Malé pacienty mohou zájemci podpořit například koupí zlaté stužky za symbolickou cenu v lékárnách Fakultní nemocnice Olomouc nebo v kavárně Henri Café. Jejich koupí lze podpořit dětské hematoonkologické pacienty na Dětské klinice FN Olomouc.

Hlavní cíle letošního Dne dětské onkologie, který připadá na pondělí 15. února, jsou zejména šířit povědomí o problematice dětské onkologie, detabuizovat onkologická onemocnění dětí, představit pokroky v léčbě a především vzdát hold všem dětským pacientům a vzpomenout na ty, kterým se v boji se zákeřným protivníkem nepodařilo zvítězit. Letošní pocta bývalým i současným pacientům a jejich rodinám bude mít v souvislosti s epidemiologickou situací odlišný charakter než v předešlých letech. V Olomouci, kde se organizace opět ujala Šance Olomouc o.p.s., bude tato osvětová akce vůbec poprvé velmi výrazně vidět. Zlatou barvou, která je pro tento den již symbolickou, se totiž rozzáří historické objekty v centru města - Sloup Nejsvětější Trojice, budova radnice a dům U Zlatého jelena.

Chtějí oslovit co nejvíce lidí

„V minulosti jsme si tento den připomínali v komorním duchu. Šance organizovala pro bývalé pacienty a jejich rodiny různá společenská setkání nebo jsme se účastnili pražské akce pořádané organizací Můj nový život. Letos se sejít nemůžeme. Proto bude mít akce spíše mediální a osvětový charakter. Rádi bychom oslovili širší veřejnost,“ vysvětluje ředitelka Šance o.p.s. Herta Mihálová.

Jednou z forem zvýšení povědomí o Dni dětské onkologie je distribuce jeho symbolu - zlaté stužky. „Zlatá je barva síly, odvahy a odolnosti a je symbolickou barvou dětské rakoviny. Zakoupením zlaté stužky lidé podpoří Šanci a hematoonkologii na dětské klinice olomoucké fakultní nemocnice. Výše výtěžku ale není zásadní. Stužky se budou prodávat za symbolickou částku. Jde nám spíše o to, aby si ji na klopu připnulo co nejvíce lidí, aby o problematice dětské onkologie bylo díky tomu více vědět,“ dodává Herta Mihálová. Zlaté stužky budou k dispozici od 8. února v lékárnách FN Olomouc a v kavárně Henri Café.

Ještě viditelnější podobu bude mít připomínka díky nasvětlení budov v centru Olomouce. „Díky vstřícnosti a spolupráci olomouckého magistrátu se připojíme ke kampani Light it Up Gold, díky níž se od roku 2013 rozsvěcují památky po celém světě,“ doplňuje Herta Mihálová. Den dětské onkologie chtějí pořadatelé využít také popularizaci dárcovství kostní dřeně. Proto vznikne informační leták o problematice dětských onkologických onemocnění a jejich léčbě na dětské klinice.

Pomáhá Sigma Olomouc, herci a další osobnosti

Původně jen spontánní myšlenka připomenout si Mezinárodní den dětské onkologie v Olomouci se tak postupně rozrostla do velké akce, která má již nyní překvapivě velký ohlas. „Směrem k širší veřejnosti chceme letos výrazně vykročit poprvé, ale už teď můžeme s jistotou konstatovat, že se z toho stane tradice. Spolupracujeme s fakultní nemocnicí, navázali jsme také spolupráci s Krajským ředitelstvím policie Olomouckého kraje, které akci pojalo ve velkém stylu a rozšířilo mezi své kolegy v celém kraji. Podpoří nás i Sigma Olomouc, herci Moravského divadla, Slováckého divadla, herci, jako jsou Lenka Krobotová, Lukáš Hejlík, Štěpán Kozub, či dlouholetý podporovatel Šance, herec Petr Rychlý a další osobnosti napříč republikou,“ těší ředitelku Šance. Veškeré aktivity je možné sledovat na sociálních sítích Šance nebo na webových stránkách www.sanceolomouc.cz.

Na hemato-onkologickém oddělení Dětské kliniky FN Olomouc se léčí děti s nádorovými onemocněními krvetvorby, jako jsou leukémie či lymfomy. Malí pacienti zde v průměru stráví osm měsíců. Oddělení je moravským referenčním centrem. Zajišťuje diagnostiku pacientů i pro pracoviště v Ostravě, podílí se na léčbě nádorových onemocnění u dětí, které se léčí na klinice dětské onkologie v Brně. Podle posledních statistik se odborníkům z olomoucké dětské kliniky daří zcela vyléčit v průměru 90 procent dětských pacientů s maligním onemocněním krvetvorby. Jejich výsledky jsou uznávány nejen v České republice, ale i v zahraničí. „Den dětské onkologie je každoročně příležitost připomenout si všechny vyléčené děti, ale zejména uctít památku těch dětí, kterým se vyléčit bohužel nepodařilo. V naší vzpomínce přitom důraz klademe na budoucnost a na naději v ještě lepší léčebné výsledky v boji s nemocí, kterou si některé děti musejí projít,“ říká čestný předseda Šance a její zakladatel prof. MUDr. Vladimír Mihál, CSc.

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)

Komentáře

buy atorvastatin 10mg sale <a href="https://lipiws.top/">atorvastatin 80mg cheap</a> lipitor buy online