Pozor, silná ledovka! Řidiče dnes varují silničáři i meteorologové

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 17.2.2021

Následující dny přinesou zvýšené venkovní teploty, což je důvodem možného výskytu ledovky. Ledovka přitom vzniká i při teplotách nad nulou! Může za to kontakt vody s promrzlou vozovkou, která si delší čas uchovává původní mrazivé teploty. Nejvážnější situace bude na severu kraje, ale ve středu ráno byla ledovka i v Olomouci.

Obavy podtrhl Český hydrometeorologický ústav, který vydal pro Olomoucký kraj varování. Nebezpečná ledovka hrozí celému území ve středu 17. února. Zvýšenou opatrnost je nutné dodržovat i mimo stanovené období kvůli dlouhotrvajícímu oteplování vzduchu nad výrazně chladnými silnicemi. „Vysoké výkyvy teplot jsou letos nezvykle časté, proto kromě ledovky vznikají výtluky okamžitě opravované pracovníky údržby. Prodlení oprav může způsobovat pouze příchod dalšího zhoršení nevyzpytatelného počasí,“ říká Miroslav Mazal z Ředitelství silnic a dálnic.

Letošní zima obecně patří mezi rekordní, výjimečné podmínky na silnicích zvládá zimní údržba s vypětím veškerých sil. „Fyzické dispozice lidských zdrojů doplňují zástupy specializované techniky. Silnice I. třídy v Olomouckém kraji pomáhá udržovat dvacet vybavených sypačů s radlicí, čtyři sněhové frézy, čtyři šípové pluhy, dva traktory s radlicí a osm nakladačů,“ pokračuje Miroslav Mazal. Před spadem první vločky bylo za nižší cenu naskladněno více než 12 tisíc tun soli a 250 tun inertního posypového materiálu. Také v Olomouci jsou v plné pohotovosti čety Technických služeb města Olomouce. V ulicích jezdí od noci sypače, potkat můžete i týmy zaměstnanců, kteří ručně posypávají chodníky.

Pokud jde o dálnice, vybrané těžké stroje ŘSD slouží denně. Dispečerská centra monitorují stav vozovek a vývoj počasí, obvykle jsou zásahy posypem prováděny v předstihu ještě před vznikem nepříjemné situace. Náročnější službu údržby lze očekávat na celém území olomouckého kraje. Nároky na zimní údržbu i na řidiče se budou stupňovat s nadmořskou výškou. Například na severu kraje prosba platí dvojnásob. Na silnice I/44, I/60 nebo I/11 doporučují silničáři vyjíždět pouze s vhodnou zimní výbavou.

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)

Komentáře

atorvastatin 40mg generic <a href="https://lipiws.top/">buy atorvastatin 10mg generic</a> lipitor 40mg brand