V Olomouckém kraji začne pilotní projekt testování žáků středních škol

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 18.2.2021

Olomoucký kraj ve spolupráci s Ústavem translační a molekulární medicíny a Fakultní nemocnicí Olomouc spouští projekt testování žáků středních škol na covid-19. To bude probíhat pomocí kloktacích PCR testů, a pokud se postup osvědčí, může urychlit návrat žáků maturitních ročníků k prezenční formě vyučování.

„Po dohodě s Ústavem molekulární a translační medicíny otestujeme tento týden studenty čtvrtých ročníků středních škol v Olomouci. Navržený postup je nejjednodušší možný a bude simulovat budoucí reálné testování školáků v postupně otvíraných školách. Aby studenti věděli, jak snadno a rychle provést neinvazivní kloktací test, připravili jsme pro ně také krátké instruktážní video, které je k vidění na KrajPomaha.cz,“ vysvětlil Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Výhodou kloktacích testů je dostupnost, snadnost odběru i rychlost vyšetření vzorků. „Materiál dokážeme vyhodnotit během jediného dne, a to s velkou přesností,“ uvedl Marián Hajdúch z Ústavu molekulární a translační medicíny v Olomouci.

Do pilotní fáze projektu se může zapojit až tisíc studentů. „Pokud se postup osvědčí, může studentům otevřít cestu do škol. Výsledky pilotního testování poskytneme vládě,“ doplnil Aleš Jakubec, radní Olomouckého kraje pro oblast školství. Na svém facebooku pak dodal: "Školy se už vážně musí otevřít."

První školáci se do testování zapojí v úterý 16. února. Vzorky si odeberou doma a ve škole je odevzdají. Ta je pak předá k vyhodnocení. „Rozhodli jsme se společný projekt Olomouckého kraje a fakultní nemocnice podpořit, protože může významně urychlit návrat prezenční výuky. Samotné testování žáků je dobrovolné,“ uvedl Karel Goš, ředitel Gymnázia Olomouc - Hejčín.

Do projektu je zapojeno sedm středních škol. 

Ilustrační foto: Olomoucký kraj

Fotogalerie: 
Autor: 
(ok)

Komentáře

lipitor 10mg sale <a href="https://lipiws.top/">buy generic lipitor</a> order generic atorvastatin 80mg