Sympatické prvenství: Olomouc odpustí na dva roky hotelům poplatky za turisty!

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pondělí, 22.2.2021

Olomoučtí radní v pondělí jako první v zemi schválili prominutí místního poplatku za ubytované hosty. "Pro ubytovací zařízení jsme na radĕ na dva roky odpustili místní poplatek z pobytu pro ubytovací zařízení. Vĕřím, že to schválí i zastupitelstvo. V tomto smĕru jsme zatím jedním z mála mĕst, která k tomu přikročila. Zábor na předzahrádky odpouštíme do června," uvedla dnes večer na svém facebookovém profilu Markéta Záleská, náměstkyně primátora, která má v gesci i oblast cestovního ruchu. 

Pohled na přiloženou mapu potvrzuje, že zatímco v jiných městech tento místní poplatek zatím nechali na původní výši nebo jej pouze snížili, jediná Olomouc má nyní v kolonce místní poplatek číslici 0. (Výjimkou jsou Pardubice, kde byl poplatek nulový i v předchozích letech). Doposud musel provozovatel hotelu nebo penzionu za ubytovaného hosta v Olomouci zaplatit 21 korun za osobu a noc. V době, kdy je ubytovaných hostů minimum, sice nejde o velké sumy, ale olomoucké odpuštění poplatku má platit dva roky, takže po oživení ubytovacích služeb už jistě nepůjde jen o sympatické gesto - město se tak reálně vzdá solidních potenciálních příjmů. 

Už vloni při první vlně pandemie olomoucká radnice prominula restauracím poplatek za restaurační zahrádky, podnikatelům v městských nemovitostech na čtvrt roku odpustila nájemné a zadarmo mohli živnostníci či spolky využívat i nájemní prostory v areálech městských škol. I tak je ale dopad krize na celou oblast gastronomických a ubytovacích služeb čím dál hrozivější. Zájemce dnes může na stránkách realitních kanceláří najít bezpočet nabídek donedávna prosperujících restaurací či kaváren, jejichž provozovatelé to už vzdali a končí.  

Ilustrační foto: booking.com - Theresian hotel Olomouc 

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)

Komentáře

buy lipitor 10mg online cheap <a href="https://lipiws.top/">order atorvastatin 80mg without prescription</a> order atorvastatin 80mg generic