Vědecký tým hledal v Šantovce koronaviry. Nenašli nic, obchodníci chtějí otevřít

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 23.2.2021

Počty nakažených koronavirem neklesají. Česká republika se v prosinci dostala na špici mezi evropskými zeměmi v počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel a drží se tam dodnes. Vláda přichází s jedním restriktivním opatřením za druhým. Přitom pořád není jasné, které místo nebo činnost je nejčastějším zdrojem nákazy. Poslední vědecký výzkum zpochybnil, že by to byly velké supermarkety a nákupní centra. Výsledky průzkumu určitě nepřesvědčí každého, ale jsou zajímavé. 

Aktuální výsledky průzkumu navazují na prosincové šetření, které zpochybnilo výskyt koronaviru pro změnu na pobočce pošty. Právě to tehdy motivovalo Asociaci nákupních center ČR, aby si u expertního týmu podobný průzkum objednala. Vědci si pro pokusné měření a sběry materiálu vybrali olomouckou Šantovku. 

Šéf asociace: Nákupní centra nejsou riziková 

Průzkum provedl tým vědců pod vedením profesora Omara Šerého v obchodním centru Galerie Šantovka v Olomouci. Odborný tým ve čtvrtek 17. února odebral za provozu více než pět desítek vzorků ze vzduchu a nejvíce frekventovaných míst jednoho z největších OC v Česku a nenašel jediný pozitivní vzorek na přítomnost koronaviru. Průzkum tak podle slov jeho objednavatelů přispěl vědeckými důkazy do laické diskuse o tom, zda jsou obchodní centra místem, kde lidem hrozí nákaza virem covid-19. „Nyní máme hmatatelný důkaz o tom, že prostředí obchodních center nepatří mezi riziková prostředí šíření nákazy koronaviru,“ reagoval šéf Asociace nákupních center ČR Jan Kubíček.

Náročné šetření si objednala asociace poté, co profesor Šerý loni v prosinci stejným způsobem prověřoval jednu z brněnských poboček České pošty a ani tady nezjistil přítomnost nebezpečného viru. Neurobiolog a specialista na molekulární genetiku a DNA diagnostiku z Masarykovy univerzity ještě loni působil ve vládní Laboratorní skupině covid-19 a patřil ke kritikům letního rozvolnění restrikcí. Spolu s docentem Marianem Hajdúchem z olomouckého Ústavu molekulární a translační medicíny však vládní skupinu opustil kvůli neshodám na metodách testování a na protest proti odborné nepodloženosti řady politických rozhodnutí. Vědeckovýzkumný tým Omara Šerého se od té doby zaměřil mimo jiné na vzorkování vzduchu a povrchů s cílem objektivního prokazování přítomnosti koronaviru v nejrůznějších prostředích.

V Galerii Šantovka Šerého expertní tým prověřil přítomnost viru na desítkách vytipovaných frekventovaných míst: na madlech eskalátorů, ovládacích tlačítcích výtahů, klikách od kabin WC či ovládacích prvcích výdejových automatů parkovacích lístků. Zvláštní pozornost věnoval hojně navštěvovanému supermarketu Albert, kde prováděl stěry z madel nákupních vozíků, rukojetí košíků, tlačítek samoobslužných pokladen a z rukou pokladních. Speciální zařízení po celou otevírací dobu prodejny monitorovalo výskyt viru ve vzduchu. Pracovníci úklidu neprováděli celý den dezinfekci míst, kde se odebíraly stěry.

Za den přišlo 10 tisíc lidí

Výstupem prověřování je patnáctistránkový znalecký posudek, který konstatuje, že na žádném z prověřovaných míst nebyla shledána kontaminace virem SARS-COV-2. Zároveň chtělo vedení OC prověřit, kolik lidí přijíždí do Galerie Šantovka MHD. Přímo u vchodu do centra je zastávka tramvají MHD, kde zastavují linky jak z okrajových sídlišť, tak z hlavních nádraží ČD a busů a centra města. OC navštívilo 17. února  celkem přes 10 tisíc osob, z toho bylo 59 % pěších a 41 % přijelo vozem. Pouhých 9 % přišlo vchodem u zastávky MHD Šantovka. 

Po dokončení průzkumu samozřejmě o to hlasitěji protestuje asociace proti dalšímu zákazu prodeje ve většině prodejen. Kromě výsledku prlzkumu bude přitom podle šéfa asociace bezpečnost vyšší s nástupem povinnisti nosit respirátory místo ručně šitých roušek.

Přes veřejná ujištění ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka však vláda ani v pátek 18. února o avizovaném otevření obchodů od pondělka nerozhodla. Ekonomické dopady na celé odvětví přitom začínají být kritické, podle řady odborníků hrozí dominový efekt bankrotů firem vlivem druhotné platební neschopnosti. „Výsledky šetření objektivně prokázaly, že naše obchodní centrum je bezpečné. S bezdůvodným pokračováním restrikcí v rozporu s vědeckými důkazy nemůžeme souhlasit,“ komentoval situaci ředitel Galerie Šantovka Petr Navrátil.

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)

Komentáře

purchase atorvastatin online <a href="https://lipiws.top/">atorvastatin 40mg uk</a> purchase atorvastatin pill