Hroznýš, chamaleon, užovky i varan s vodopádem: zoo otevírá exotická terária

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 24.2.2021

Království varanů, užovek, leguánů, chameleonů a dalších zvířat otevírá Zoo Olomouc. V pavilonu žiraf totiž vzniklo rozšířené oddělení terárií. Jakmile se otevřou brány zoo, mohou se návštěvníci těšit i na zbrusu nová terária s exotickými obyvateli.

Teraristika má v olomoucké zoo tradici od roku 1979. Tehdy vznikla čtyři větší terária v nové přístavbě pavilonu šelem. Od té doby terária přibývala i v dalších pavilonech. Terarijní expozice teď najdou návštěvníci v pavilonu žiraf, několik malých insektárií a terárií je umístěno v Jihoamerickém pavilonu a v roce 2018 se kolekce terarijních zvířat rozšířila i v rámci nově vystavěného pavilonu Kalahari. Vloni se začal proměňovat nevyužitý interiér vyhlídky pavilonu žiraf v další zbrusu novou expozici. „Po zatěžkávacím provozu můžeme říci, že máme hotovo. Jakmile se zoo otevře, zveme vás do království varanů, užovek, leguánů, zlatohlávků a dalších,“ uvádí vedoucí marketingového oddělení Pavel Javůrek.

Do plánování nové terarijní expozice v pavilonu žiraf Rothschildových se v zoo pustili v loni v lednu a samotné úpravy začaly o měsíc později. „Od návrhu přes samotnou realizaci, elektroinstalaci až po konečné zařízení, osázení rostlinami a umístění zvířat nám tvorba zabrala bezmála devět měsíců a vyžádala si celkovou sumu téměř 817 tisíc korun,“ uvedla Iveta Gronská, mluvčí zoologické zahrady.

Varani dostali nové vhodnější terárium i s vestavěným vodopádkem, který napodobuje prostředí přirozeného výskytu těchto impozantních ještěrů na březích řek severní Austrálie. Kromě nich se v nových prostorách návštěvníci mohou setkat s chameleonem pardálím, korovci jedovatými, varany Mertensovými, užovkami amurskými, ostronosými i tenkoocasými, leguánky měnivými, arborikolními ještěrkami Gastropholis prasina a ještěrkami pavími, zlatohlávky, šváby madagaskarskými, bazilišky zelenými, ale i se starým známým hroznýšem Dumerilovým.

Teraristika v olomoucké zoo zapustila své kořeny až v roce 1979. Tehdy vznikla čtyři větší terária v nové přístavbě pavilonu šelem. Aktuální situace je však jiná. Terarijní expozici návštěvníci najdou v pavilonu žiraf, několik malých insektárií a terárií je umístěno v Jihoamerickém pavilonu a v roce 2018 se kolekce terarijních zvířat rozšířila i v rámci nově vystavěného pavilonu Kalahari.

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)

Komentáře

order lipitor 40mg <a href="https://lipiws.top/">atorvastatin 10mg ca</a> order atorvastatin 40mg sale