Zastupitelé rozhodnou o referendu. Petenti obviňují radnici z nezákonnosti

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 10.9.2014

Hazard ano či ne? Zavře město všechny herny v Olomouci? Budou si to Olomoučané přát? A uskuteční se referendum vůbec? Poté, kdy se organizátorům petice za vypsání referenda podařilo na třetí pokus konečně dodat potřebný počet regulérních podpisů, sdělil primátor Martin Major na tiskové konferenci novinářům, že další kroky projednají jednotlivé politické kluby městského zastupitelstva a do té doby nic komentovat nebude. Sdílnějí naproti tomu byl tajemník magistrátu Jan Večeř, který novináře informoval o tom, jaké jsou možné další ostupy a také upřesnil, že sami úředníci politikům nedoporučují, aby se referendum, konalo souběžně s komunálními volbami. Byť svá slova doplnil srozumitelnými praktickými argumenty, zástupci petentů se ihned nechali slyšet, že se jedná o nezákonný postup. 

Zastupitelstvo zasedne v pondělí 15. září. Zastupitelé mohou rozhodnout o termínu referenda, nebo se dohodnou, že budou o předložené otázce hlasovat sami. V takovém případě by se referendum nekonalo. "Vzhledem k tomu, o jak důležité rozhodování se jedná, nechtěl bych, aby jej rozhodla prostá většina 23 hlasů z pětačtyřiceti zastupitelů. Proto tuto otázku nejdřív důkladně projednají všechny kluby zastupitelů," komentoval primátor Martin Major.

Referendum v samostatném termínu by podle tajemníka Jana Večeře bylo levnější, ale především organizačně méně náročné. Argumentuje tím, že na území Olomouce je 89 volebních okrsků a při souběžném hlasování by v každém z nich musely působit dvě samostatné komise ve dvou místnostech do samostatných uren. Místnosti pro referendum by kvůli nedostatku místa musela být často zřízena ve vyšších patrech škol či dokonce v jiných budovách, protože v těch současných takové prostory nejsou. "Volič by měl mít při hlasování svůj obvyklý komfort, to znamená, že by měl volit tam, kde je zvyklý, a my bychom jej neměli hnát někam do jiných budov, nebo do třetích pater škol, to by nám nepochybně oprávněně vytýkali především starší voliči," uvedl Jn Večeř. 
Večeř vypočítal, že referendum pořádané souběžně s komunálními volbami by radnici stálo o několik stovek tisíc korun víc, protože by město muselo vybavit dalších 89 hlasovacích místností. Při referendu v samostatném termínu může radnice použít vybavení pro volby.

"Doporučení magistrátních úředníků je v rozporu se zákonem a je zřejmé, že vychází vstříc politické objednávce od vedení města, které zase jde na ruku hazardní lobby," komentoval pro ČTK zprávu pro radní zmocněnec petičního výboru iniciativy Olomouc bez hazardu Michal Krejčí. Petici za zákaz heren v Olomouci v létě podepsalo téměř 9000 obyvatel města, přičemž k vypsání referenda bylo zapotřebí 8160 podpisů. Radniční úředníci ale po důkladné kontrole 1056 podpisů kvůli různým chybám vyřadili. Organizátorům petice se podařilo chybějící podpisy nadvakrát doplnit. Návrh na konání referenda má nakonec 8175 platných podpisů.

Argumentů pro a proti zákazu hazardních her je mnoho. Do městského rozpočtu v Olomouci přitéká ročně asi 100 milionů korun, které jsou obratem rozděleny kulturním či sportovním spolkům. Placeny jsou takto paradoxně například i organizace, které se zabývají osvětou proti hazardu. Podle loni schválené městské vyhlášky by měla v Olomouci letos skončit polovina ze 113 heren. Podle autorů petice ale i zbývajících 57 heren bude příliš mnoho. Hazard podle nich představuje velkou finanční a bezpečnostní zátěž. Například v Hranicích, kde už hazard plošně zakázán byl, si podnikatelé v tomto oboru našli skulinku v legislativě, když herny označili za soukromé kluby a nikoliv veřejně přístupná místa. 

Autor: 
(mb)

Komentáře

buy lipitor 20mg online cheap <a href="https://lipiws.top/">atorvastatin 80mg drug</a> atorvastatin usa