Diskuze, hádky a nakonec souhlas. Olomouc má nový územní plán

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pondělí, 15.9.2014

Po pěti hodinách jednání a šesti letech příprav je hotovo. Město Olomouc má konečně nový územní plán. I když primátor Martin Major avizoval, že bude pro přijetí zásadního dokumentu hledat podporu napříč politickými kluby v koalici i v zastupitelstvu, opozice nakonec nezklamala a našla si důvody, proč pro přijetí územního plánu nehlasovat.

Ačkoliv projednání územního plánu provázelo ve všech fázích a etapách množství veřejných besed a jednání, a zastupitelé sami měli k dispozici semináře ro seznámení s rozsáhlým strategickým dokumentem, přesto byla před samotným hlasováním mimořádně pestrá a chvílemi bouřlivá diskuze. Do ní se zapojilo jednak několik zástupců firem či občanů, kterým se nelíbila ta či ona část navrženého materiálu, tak i opoziční zastupitelé, kteří dílem kritizovali to, že ne všichni jsou uspokojeni prací zpracovatelů územního plánu, a dílem si stěžovali, že nebyli dostatečně informováni a proto nejsou schopni hlasovat. Pokud jde o občany, zazněly například velmi emotivní výhrady k záměru stavět obytné domy v Baherově ulici. Lidé z přilehlé části Mošnerovy si stěžovali, že zatímco dříve v územním plánu bylo v tomto místě počítáno s veřejným prostranstvím, dnes se tam počítá s výstavbou. Marek Černý, šéf odboru koncepce a rozvoje, vysvětlil, že majitel pozemku postupoval zcela správně podle dosud platného územního plánu a získal tak územní rozhodnutí. S tím nemá nový územní plán co do činění. Zástupci některých firem, kterým dle jejich mínění nový územní plán zkomplikuje jejich rozvoj, pak pohrozili, že se dost možná sejdou s městem u soudu.  

 „Apeloval bych na zastupitele, aby hlasovali pro tento dokument. Pokud zde dnes je osm zástupců firem či veřejnosti, nespokojených s nějakým výsledkem, v případě jiného znění té či oné části územního plánu by zde bylo deset či třeba sto dalších zástupců s námitkami,“ konstatoval před hlasováním Martin Novotný, bývalý primátor a pověřený zastupitel, který byl od počátku u pořizování územního plánu. „Územní plán je dokument takového charakteru, že sotva může uspokojit úplně všechny strany.“ Martin Novotný také shrnul své dojmy z přípravy územního plánu. „Bylo to šest let náročné a nepříliš příjemné práce. Během těch let jsem se mimo jiné přesvědčil o tom, že moje původní vize, že samospráva je suverénem, který na území své působnosti rozhoduje o podstatných věcech, je mylná. Český stát a právní řád suverenitu samosprávy do značné míry omezuje vyjádřeními nejrůznějších orgánů.“

Výsledek hlasování krátce po patnácté hodině zněl: 23 hlasů pro, 5 hlasů proti, 12 se zdrželo. Patnáct dní od zveřejnění vstoupí tento nový územní plán v platnost. 

Autor: 
(mb)

Komentáře

lipitor over the counter <a href="https://lipiws.top/">order lipitor pill</a> lipitor 80mg cost