Osobnosti své ulice nedostanou. Levice jim místo toho slíbila sochy

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 16.9.2014

Englerovo náměstí a most Václava Rendera. Taková pojmenování pro náměstíčko u mořického chrámu a chystaný nový most přes Moravu v Masarykově ulici navrhnul náměstek olomouckého primátora Jan Holpuch. Olomoučané tak podle něj mohli konečně po staletích splatit dluh velkým osobnostem kulturních dějin našeho města. Leč nestalo se tak. Předvolební boj osudově zasáhl i do záměru uctít osobnosti z dávné historie Olomouce. 

Předvolební nesmiřitelnost dokázala sociální demokraty v sále zastupitelstva natolik pohltit, že slavný varhanář a kamenický mistr, pánové, kteří dali Olomouci úžasné varhany a stejně tak skvělé kašny a především sloup Nejsvětější Trojice, neprošli. Ne snad že by oba mistři barokní kultury sociálním demokratům něco provedli, že by byli nějakými ideovými protivníky, ale prostě se v tuto chvíli nehodili do krámu. Podstatné nejspíš bylo, že pojmenování navrhl protivník z ODS. Jestli si na tyto osobnosti někdo vzpomene v příštích letech, těžko říct. Každopádně se sociální demokraté s komunisty postavili proti, a jelikož koalici v tu chvíli chyběl jeden zastupitel, návrh neprošel. S Englerem a Renderem se tak nějak náhodně svezl i Svatopluk Machar, který měl mít svou ulici v nové zástavbě ve Slavoníně.

"Pokud někdo přijde s návrhem postavit Václavu Renderovi nebo Michaelu Englerovi sochu, rád na ně z vlastní kapsy přispěju," prohásil před hlasováním opoziční zastupitel František Mezihorák. Spolu se stranickými kolegy a s komunisty pak hlasoval proti návrhu. "Obě tyto osobnosti čekají na ocenění svého přínosu Olomouci skoro tři staletí, tak nejspíš ještě nějaký ten rok počkají," komentoval ironicky výsledek hlasování zastupitelů předkladatel návrhu Jan Holpuch.

Autor: 
(mb)

Komentáře

buy lipitor 80mg generic <a href="https://lipiws.top/">atorvastatin 20mg cheap</a> order lipitor 10mg online cheap