Věhlasný sochař znovu obohatí rodné město Olomouc!

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 26.9.2014

I páteční odpoledne mohou přinést fantastickou novinku! Nejen Ariónova kašna, ale ještě přinejmenším další jedno dílo bude v samotném centru Olomouce připomínat tvorbu slavného sochaře a olomouckého rodáka Ivana Theimera. Po čtvrtečním jednání se dnes v Olomouci sochař spolu s architektem Pavlem Pospíšilem a primátorem Martinem Majorem dohodli, že po Horním náměstí získá stopu věhlasného umělce i náměstí Dolní. Konkrétní podobou tohoto otisku bude pítko, jehož výtvarná stránka bude symbolizovat všechny dosavadní olomoucké kašny. Sochař se tak může mimochodem odvděčit za pomoc, kterou mu v začátcích života v cizině dodávaly vzpomínky na olomoucké kašny.  

„Jsem opravdu moc a moc rád, že jsme se s Ivanem Theimerem takto dohodli. Jsem naprosto přesvědčen o tom, že Dolní náměstí si takový podobný otisk díla olomouckého rodáka zaslouží stejně jako náměstí Horní,“ komentoval jednání se sochařem a architektem primátor Martin Major, který tuto záležitost inicioval. „V úplně původním projektu rekonstrukce Dolního náměstí tento prvek byl, postupně se ale projekt seškrtával a pítko z něj zmizelo,“ vysvětlil Pavel Pospíšil, autor projektu přestavby Dolního náměstí. Pítko, tedy skutečně zdroj pitné vody pro kolemjdoucí, bude mít zřejmě pískovcový základ a bude v něm použit stejný mramor jako v Ariónově kašně plus bronz. V Horní části by chtě Ivan Theimer nějakým způsobem symbolicky zachytit soubor všech olomouckých kašen a fontán. To ale není vše! Ještě v průběhu pátečního jednání se nakonec dohodlo, že druhé Theimerem vytvořené pítko by mohlo vzniknout ještě přímo u Ariónovy kašny.

Vernisáž před plným sálem

Čtvrteční večer byl lahůdkou pro olomoucké milovníky umění. Vernisáž výstavy Via Lucis Ivana Theimera doplnil i rogram festivalu videomappingu VZÁŘÍ. Vernisáž uvedl sám Theimer a vyznal se při ní ze silné vazby na Olomouc. „V emigraci mi pomáhalo několik důležitých faktorů. V cizí zemi jsem totiž zprvu skutečně prožíval podobné pocity jako osamělý opuštěný Arión. Byl jsem tehdy velmi vděčný oné zvláštní religiozitě, předávané ženami, především babičkou i matkou. A byl jsem vděčný také olomouckým kašnám. Ty mi v nelehkých začátcích života v cizině pomáhaly, vzpomínka na ně mi pomáhala vždy, když jsem viděl stejně koncipované kašny třeba v krásných italských městech,“ uvedl před zaplněným sálem Mozartea Ivan Theimer, olomoucký rodák, který v roce 1968 emigroval, aby se usadil ve Francii a v italském Toskánsku. Sochař si pochvaloval také odvážný krok autorů olomoucké výstavy umístit některé exponáty mezi díla starých mistrů do stálé expozice Ke slávě a chvále. "V některých velkých insitucích západní Evropy se to tak již děje, například ve Florencii. Jde o to, aby i stálé expozice žily, aby i místním lidem měly co dát a nebyly po léta stále stejné," vysvětlil sochař Theimer.   

Olomouc město kašen

V centru Olomouce je dnes šest barokních kašen, a to Herkulova a Caesarova na Horním náměstí, Jupiterova a Neptunova na náměstí Dolním, kašna Tritonů na náměstí Republiky a Merkurova kašna v ulici 28. října. V posledních letech k nim navíc přibyla Ariónova kašna od Ivana Theimera a fontána Pramen živé vody u Sarkanderovy kaple z dílny Otomara Olivy. Přičteme-li k nim kašnu Hygie na budově radnice a plánované Theimerovo pítko na Dolním náměstí, je zřejmé, že Město kašen by mohlo být dalším přízviskem Olomouce.

Fotogalerie: 
Autor: 
(rb)

Komentáře

atorvastatin buy online <a href="https://lipiws.top/">atorvastatin usa</a> order atorvastatin 40mg pill