Jak zkazit předvolební debatu? Monotematickou rozpravou

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 7.10.2014

Člověk, kterého zajímá politické dění v jeho městě, by rád poznal trochu více ty, kteří se ucházejí o jeho hlasy. Jednou možností je sledovat vybrané osoby delší dobu v reálném působení, což ale lze v podstatě jen u těch, kteří jsou veřejně činní. Možné je také číst předvolební rozhovory v regionálních médiích, tam je ale zase problém jednak ve více méně monologickém provedení, a za druhé také v tom, že jde do značné míry o sliby, jejichž reálná hodnota z různých důvodů nebývá valná. Další šancí je setkat se s lídry stran naživo a udělat si obrázek o tom, jací jsou. K tomu slouží různé předvolební debaty za účasti zástupců více stran. Konají se i v Olomouci. K organizátorům se připojila sympatická kavárna Déjavu v Masných krámech na Dolním náměstí. První díl klání ovšem moc pozitivního nepřinesl, snad vyjma příjemné atmosféry a prostředí této útulné občerstvovny. 

Moderátor večera, herec Moravského divadla Jiří Nebenführ, nastolil první, diskutabilní a dost sugestivně položenou otázkou téma, které se pak po celý zbytek setkání nepodařilo překročit. "Jak vnímáte podporu kultury, která je v rozpočtu vždy někde na chvostu?" Tak zněl dotaz od zástupce organizace, která jen z rozpočtu města dostává ročně přes sto milionů korun. Ale budiž. Problém byl v tom, že se následující téměř dvě hodiny nediskutovalo už doslova o ničem jiném než o financování kultury (v tom lepším případě) a o kvalitě a schopnostech souboru činohry nejznámějšího olomouckého divadla. S ohledem na to, že hlavními pozvanými hosty byli lídr ODS Martin Major a jeden z lídrů hnutí ProOlomouc architekt Tomáš Pejpek, nepochybně se dal večer strávit řešením zajímavějších a přínosnějších otázek.

Takto se asi polovinu času probíraly nesmyslné spory o tom, zda může město garantovat a současně kontrolovat kvalitu produkce činohry a má posléze nějak trestat ředitele příspěvkové organizace Moravské divadlo Olomouc za buď příliš nízkou návštěvnost, a nebo naopak za příliš podbízivý a komerční repertoár. S výjimkou několika pár smysluplných vyjádření jak od primátora Majora, tak od jeho oponenta pana Pejpka, například na adresu sestavování rozpočtu a jeho základních principů, se návštěvník diskuze nic extra nedozvěděl, pakliže neměl zrovna zájem o komparaci fungování obchodních oddělení divadel v Opavě a Olomouci. Promarněná šance, chtělo by se říct. O to víc, že na původně avizovaný duel dorazili nakonec šéfové hned osmi uskupení.

Naštěstí mají pořadatelé a moderátor hned zítra šanci na reparát. Ve sředu v 19 hodin na stejném místě vystoupí Aleš Jakubec za TOP 09 a jeho soupeř z ČSSD Antonín Staněk. Doufejm, že se moderátor nebude tentokrát ptát třeba na soubor opery a operety. 

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)

Komentáře

order atorvastatin 80mg pills <a href="https://lipiws.top/">brand lipitor</a> order atorvastatin online