Kulturní krajina u Olomouce - dějiny Lichtensteinského díla

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 7.10.2014

Nejen Dům přírody Litovelského Pomoraví je symbolem kulturní krajiny u Olomouce. Už od 19. století měl tuto ambici také ktrajinářský park mezi Novými Zámky a Mladčí, který budovali zahradní architelti pro rod Lichtensteinů. Takové proslulosti jako Ledmnicko-Valtický areál sice nikdy nedosáhl, přesto jde dodnes o nádherné místo. Dnes od 18 hodin bude na toto téma přednášet v Divadle hudby v objektu Muzea umění Lenka Křesadlová

Krajinářský park mezi Novými Zámky a Mladčí vybudovali na počátku 19. století Lichtensteinové. Jeho předchůdcem byl barokní zámek obklopený rozsáhlým loveckým revírem. Vášnivý lovec Johan I. Josef von Liechtenstein pověřil své nejlepší architekty Bernharda Petriho a Josepha Hardtmutha, tvůrce takového klenotu jako je Lednicko – Valtický areál, aby mu v Nových Zámcích vybudovaly luxusní venkovské sídlo, ke kterému nedomyslitelně patřil i rozsáhlý krajinářský park. Výsledné dílo patřilo ve své době k nejkvalitnějším parkovým realizacím na našem území. Po smrti zakladatele však novozámecký areál ztrácí svůj reprezentativní význam a není mu věnována potřebná údržba. K jeho nenávratnému poškození však dochází až ve 20. století výstavbou rychlostní komunikace, která jej doslova přetnula v půli. Přestože se park u Nových Zámků nedochoval v celistvé podobě, každého návštěvníka překvapí, s jakou silou romantické stavbičky dodnes působí. Procházka po tomto areálu patří i dnes k největším zážitkům pří putování jedinečnou přírodou Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví.

Ing. Lenka Křesadlová, Ph.D. je ředitelkou Národního centra zahradní kultury v Kroměříži (metodického centra Národního památkového ústavu) a specialistkou na památky zahradního umění.

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)

Komentáře

cheap lipitor 80mg <a href="https://lipiws.top/">lipitor 10mg canada</a> buy generic atorvastatin