Volby vyhrálo ANO, jednání ale probíhají na všech stranách

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Sobota, 11.10.2014

Asi dvouhodinové zdržení k ohlášení výsledků sta procent sečtených hlasů zavinily technické potíže v jednom z devíti desítek volebních okrsků. Ani ty dvě hodiny navíc nezměnily nic na tom, že volby do olomouckého zastupitelstva vyhrálo Babišovo hnutí ANO 2011 (23,41 %, 12 mandátů) s velmi výrazným náskokem před druhou sociální demokracií (18,69 %, 10 mandátů). Překvapením voleb je velmi dobrý výsledek již skoro odepisované ODS (11,05 %, 5 mandátů) a také úspěch KDU-ČSL (9,93 %, rovněž 5 mandátů). Zklamaní jsou určitě ve štábu TOP 09 (9,25 %, 4 mandáty) a vyskakovat si nemohou ani komunisté (8,87 %, 4 mandáty) Podle předpokladů se do zastupitelstva podívá i jedno z protestních aktivistických hnutí, a to konkrétně Občané pro Olomouc (7,32 %, 3 mandáty). Byť se ziskem pod pět procent, do zastupitestva nakonec se dvěma mandáty prošlo i hnutí ProOlomouc (4,56 %, 2 mandáty), protože jejich zisk se přepočítával s ohledem na to, že hnutí postavilo jen 30 a nikoliv 45 možných kandidátů. To je zatím z čísel vše.

Ostatní uskupení, malé strany či třeba Okamurovi populističtí samurajové olomoucké voliče nepřesvědčili. A co z těchto výsledků vyplývá? Momentálně mají samozřejmě nejlepší vyjednávací pozici nováčci z hnutí ANO 2011. Dle zákulisních informací by sociálním demokratům vůbec nevadilo navázat na vládní koalici a spojit se i v Olomouci s babišovci a lidovci. Vyjednávají ale i další hráči, protože alespoň dle matematických kalkulů jsou ve hře i jiné varianty. Teoreticky by se dala sestavit radniční koalice i bez vítězných ANO, v praxi je to ovšem málo pravděpodobné. Nezanedbatelnou roli hraje fakt, že si sociální demokraté stále pamatují šarádu, vytvořenou před čtyřmi lety především občanskými demokraty, která je tehdy, ač vítěze voleb, poslala do opozičních lavic.   

Co do změn v počtu mandátů asi nejvýrazněji tratili sociální demokraté a ODS, přičemž první jmenovaní se ale i tak klidně mohou smát, protože mají za daného rozložení sil stále velkou šanci dokonce i na post primátora. ČSSD z původních 17 zastupitelů ztratila 7, ODS má dnes místo 14 zastupitelů jen 5. Ztratili i TZOP 09, a to ze 6 na 4 mandáty, a komunisté z 5 na 4. Posílili naopak lidovci, a to ze 3 mandátů na 5. Pokud jde o konkrétní zastupitele, přibyl velký počet nových tváří. Leckde zasáhli voliči prostřednictvím preferenčních hlasů. V případě vítězného ANO jich nejvíce nezískal málo viditelný a v Olomouci nepříliš známý lídr kandidátky Milan Feranec, ale poslanec a populární lékař ze záchranky Milan Brázdil. Takzvané kroužkování vyneslo nahoru ze 6. na 2. pozici i Evu Machovou, zřejmě nejaktivnější političku TOP 09 v právě skončeném období. V ODS se díky preferenčním hlasům dostala nahoru do pětice zastupitelů i herečka Moravského divadla Ivana Plíhalová. Divadlo v zastupitelstvu podpoří nepochybně i Jitka Weiermüllerová, projektová manažerka a šéfka Baletního studia při Moravském divadle. V zastupitelstvu budou stále k vidění známí matadoři, jako třeba lidovec Ladislav Šnevajs, Jaromír Czmero za ČSSD, komunisté Miroslav Marek a Miroslav Skácel, a další. Z kategorie zajímavostí jsou další skutečnosti - do zastupitelstva se za ANO dostala také Ferancova manželka Miroslava či Magdaléna Vanečková, před pár dny propíraná tiskem coby údajně nastrčená postava ze sféry olomouckého hazardního průmyslu. Snad nebude sedět v zastupiteli v lavici s Dominikou Kovaříkovou z hnutí Občané pro Olomouc, známé to bojovnici proti hazardu... 

Autor: 
(mb)

Komentáře

order lipitor 10mg pills <a href="https://lipiws.top/">order generic lipitor 80mg</a> buy lipitor 80mg pills