Překvapení nebo logický výsledek? Vzniká velká koalice bez vítězů z ANO

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Neděle, 12.10.2014

V Olomouci už je rozhodnuto! A pro někoho překvapivě se na řízení města nebude podílet vítězné hnutí Andreje Babiše ANO 2011. Od včerejších večerních a nočních hodin pokračovala až do dnešního večera jednání, z nichž se zrodila čtyřkoalice - ČSSD, ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Primátorem bude Antonín Staněk za ČSSD.

Sociální demokraté si do městské rady s jedenácti křesly přivedou další čtyři radní, z toho dva uvolněné a tedy primátorovy náměstky. Zbývající tři strany si přivedou po dvou radních, přičemž vždy jeden z nich bude náměstkem primátora. Druhá nejsilnější ODS získává post prvního náměstka primátora, toto místo připadne dosavadnímu primátorovi Martinu Majorovi. Dalšími náměstky budou Pavel Urbášek a Jaroslav Czmero (ČSSD), Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL) a Aleš Jakubec (TOP 09). Sociální demokraté mají tedy přirozeně nejsilnější pozici, nicméně v radě nedisponují většinou - ostatní tři subjekty mohou proti pěti sociálně demokratickým hlasům v radě dát dohromady šest hlasů svých. 

Vyjednávání mohlo takto skončit mimo jiné i kvůli malé diplomatické zkušenosti i nepřipravenosti vítězů z ANO 2011. Prvotní takřka "zaručené" zprávy o jasné koalici vítěze s lidovci a sociálními demokraty na půdorysu vládní koalice se ukázaly jako falešné. V jednáních bylo třeba brát v potaz například výraznou vůli po obsazení postu primátora z řad ČSSD a další skutečnosti, například personální možnosti nejsilnějšího hnutí. Po neúspěšném jednání mezi ANO 2011 a ČSSD tak vývoj nabral v neděli jiný směr. Během čtyřiadvaceti horkých hodin nakonec vzniklo uskupení, které by mělo dle všeho poměrně kontinuálně navázat na práci dosavadní radnice, samozřejmě za současného akcentování programových priorit nejsilněho koaličního partnera. Žádné očekávané zemětřesení ani experimenty se tak nejspíš v Olomouci konat nebudou. 

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)

Komentáře

buy generic atorvastatin 10mg <a href="https://lipiws.top/">buy atorvastatin pills</a> generic atorvastatin 20mg