Nová koalice je zatím opatrná

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 23.10.2014

Žádné skutečně zásadní a revoluční novinky neslibuje nová olomoucká městská rada. "Smluvní strany ve snaze zajistit další rozvoj Olomouce jako metropole vzdělanosti a kultury se dohodly na prosazování následujících programových priorit při správě statutárního města," stojí v úvodu koaliční smlouvy, kterou zástupci čtyř stran, Antonín Staněk, Martin Major, Ladislav Šnevajs a Aleš Jakubec, dnes dopoledne na radnici podepsali.  

Ačkoliv na papíře vypadají základní body koaliční smlouvy velkolepě, ve skutečnosti je řada proklamovaných věcí buď již splněna, nebo je úplnou samozřejmostí. To se týká třeba pokračování stavby tramvajové trati na Nové Sady - asi sotva by si nějaký politik dokázal představit, že trať zůstane navždy u ústí do Trnkovy ulice. Pokud jde třeba o ustavení funkce ombudsmana pro seniory, zaznívá v tomto cíli jakési podezření, že jsou snad v Olomouci senioři nějak ohroženou skupinou. To je po čtyřech letech mimořádně systematické péče náměstkyně Evy Machové, zprovoznění několika nových klubů seniorů, založení časopisu pro důchodce, výrazné podpory Bezbariérové Olomouce a zahájení stavby domova seniorů docela zajímavé tvrzení. Další kroky jsou do značné míry proklamativní, ať už jde o spolupráci s krajem, armádou či univerzitou nebo o rozvoj MHD, přátelské k občanům. Slíbený rozklikávací rozpočet už ve skutečnosti funguje. Uvidíme tedy, co konkrétního měsíce a roky vlády koalice s primátorem v barvách ČSSD přinesou.

Každopádně se dá očekávat úsporný režim a jak podotkl sám budoucí primátor Antonín Staněk, pečlivý výběr toho, do čeho by mělo město investovat. "Na tomto výběru se chceme podílet s občany. Představoval bych si to tak, že by měla probíhat nějaká setkání primátora s občany. Nechtěl bych, aby se rzhodlo něco ásadního a lidé se to dozvěděli až ex post," uvedl Antonín Staněk. Opozičním stranám v zastupitelstvu chce nová koalice nabídnout předsednictví finančního a kontrolního výboru. Opozici bude rovněž nabídnuto zastoupení ve výborech ZMO, odborných komisích RMO a komisích městských částí. 

Tak tedy nové radě držme palce. Fungovat začne až po schůzi nového zastupitestva a složení zastupitelských slibů. Do té doby jsou ještě ve funkci dosavadní radní a primátor. 

Programové priority

Otevřená radnice: zveřejňování smluv, srozumitelný rozklikávací rozpočet, přenosy z jednání zastupitelstva, posílení pravomocí komisí městských částí, veřejné diskuse ke klíčovým tématům 
života města. 
Hospodaření města a investice: důraz na odpovědné hospodaření zaměřené na zajištění běžných potřeb života občanů; účelná oprava zimního stadionu; prodloužení tramvajové trati na sídliště Nové Sady a následně do Slavonína. 
Doprava: rozvoj městské hromadné dopravy přátelské k občanům – bezplatná přeprava seniorů, nad 70 let, zvýhodněné roční časové jízdenky; pravidelná rozpočtová podpora opatření na posílení bezpečnosti cyklistů i pěších a projektu Bezbariérová Olomouc; vytvoření nových parkovacích míst. 
Bezpečnost a ochrana obyvatel: posílení bezpečnosti obyvatel i návštěvníků města; zásadní redukce počtu heren v rámci regulace hazardu; spolupráce na protipovodňových opatřeních. 
Sociální oblast, školství, kultura, sport a občanský sektor: pravidelná grantová podpora organizacím působících v oblastech sportu, kultury, cestovního ruchu, volného času dětí a mládeže, sociálních věcí a dobrovolným hasičům; ustavení městského ombudsmana pro seniory; rozvoj spolupráce s olomouckými vysokými školami na všech úrovních; nová místa v mateřských školách a další opatření prorodinné politiky. 
Rozvoj partnerství: s Olomouckým krajem, městy a obcemi regionu; s Univerzitou Palackého v Olomouci, Armádou České republiky a s církvemi; s podnikatelským sektorem a s dalšími klíčovými subjekty. 
Výše uvedené priority se stanou základem pro Programové prohlášení Rady města Olomouce na volební období 2014–2018 (dále jen „programové prohlášení“), které smluvní strany zveřejní do 31. 3. 2015. 

Složení Rady města Olomouce

Primátor: 
Antonín Staněk(ČSSD) 
Náměstci primátora: 
- Martin Major (ODS) – 1. náměstek 
- Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL) 
- Aleš Jakubec (TOP 09) 
- Jaromír Czmero (ČSSD) 
- Pavel Urbášek (ČSSD) 

Neuvolnění členové RMO: 
- Filip Žáček (ČSSD) 
- Miroslav Petřík (ČSSD) 
- Čestmír Neoral (ODS) 
- Michal Giacintov (KDU-ČSL) 
- Anna Taclová (TOP 09) 

Pokud jde o rozdělení kompetencí, primátor a jeho pět náměstků si rozdělili  rezorty následovně. 

1. Antonín Staněk(ČSSD), primátor: odbor kanceláře primátora, odbor dopravy, odbor 
vnitřního auditu a kontroly, zastupování statutárního města Olomouce navenek, 
Městská policie Olomouc. 
2. Martin Major (ODS), náměstek primátora: odbor ekonomický, odbor ochrany. 
3. Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL), náměstek primátora: odbor evropských projektů, odbor 
sociálních věcí, bytová politika, městská památková rezervace, Hřbitovy města 
Olomouce. 
4. Aleš Jakubec (TOP 09), náměstek primátora: odbor koncepce a rozvoje, odbor 
životního prostředí, Zoologická zahrada Olomouc. 
5. Jaromír Czmero (ČSSD), náměstek primátora: odbor investic, majetkoprávní odbor. 
6. Pavel Urbášek (ČSSD), náměstek primátora: odbor školství, odbor vnějších vztahů 
a informací, Moravské divadlo Olomouc, Moravská filharmonie Olomouc, Knihovna 
města Olomouce. 

Fotogalerie: 

Komentáře

cheap atorvastatin 80mg <a href="https://lipiws.top/">atorvastatin buy online</a> lipitor online