Na rozloučení s primátorem přijedou i Němci

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 30.10.2014

Nejen v Olomouci, ale i v zahraničí si v těchto chvílích připomínají úmrtí Milana Hořínka, prvního polistopadového primátora Olomouce. Posledního rozloučení s tímto velkým mužem a osobností veřejného života, které se uskuteční v pátek 31. října v 11,20 v obřadní síni krematoria, se zúčastní i hosté ze zahraničí. Primátor Hořínek se totiž osobně zasloužil o navázání dobrých partnerských vztahů Olomouce s několika zahraničními městy. 

Veenendaal, Owensboro, Antony, Luzern a především Nördlingen. U základů spolupráce s těmito městy stál pokaždé právě Milan Hořínek. Zpráva o jeho úmrtí tak nyní zarmoutila lidi nejen v Olomouci, ale i v zahraničí. Z různých koutů světa také proto nyní docházejí do Olomouce soustrastná vyjádření. „Iniciativy pana Milana Hořínka měly velký a dalekosáhlý význam pro zahraniční partnerské vztahy Olomouce,“ uvedl například Bill West, koordinátor vztahů Olomouce a amerického Owensboro. Obřadu v krematoriu se proto vedle představitelů města, univerzity a dalších institucí zúčastní například také zástupci partnerského německého města Nördlingen.

Z Německa dorazí současný starosta Hermann Faul, bývalý starosta a spoluautor partnerské smlouvy Paul Kling či dlouholetá koordinátorka spolupráce paní Drahomíra Ryska. Milan Hořínek byl prvním, kdo dokázal po listopadu 1989 odvážně otevřít vztahy s Němci a našimi někdejšími spoluobčany, vážně pošramocené druhou světovou válkou, odsunem a následujícími dlouhými desetiletími ideologického rozdělení Evropy. Také proto i dnes, dvacet let po skončení jeho úřadování v čele města, zapůsobila zpráva o smrti Milana Hořínka v bavorském Nördlingenu tak tíživě. 

Autor: 
(jak

Komentáře

lipitor 40mg canada <a href="https://lipiws.top/">order atorvastatin 10mg pill</a> buy generic lipitor for sale