V Olomouci bude možná sídlit italský konzulát

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 26.11.2014

O tom, že podle legendy založil Olomouc Julius Caesar, už slyšeli. O pobytu římských legionářů na území města také. O tom, že na římské kořeny Olomouc odkazuje i ve svém městském erbu písmeny SPQO, se dozvěděli až na radnici. První mimopražská cesta zavedla nového italského velvyslance Alda Amatiho do Olomouce. Důvod jeho návštěvy bývalé moravské metropole byl nejen v nabídce hospodářské a turistické spolupráce, ale i v návrhu na zřízení honorárního konzulátu, prvního v České republice mimo Prahu. 

Velvyslanec, kterého do Olomouce doprovázel ještě rada velvyslanectví Bartolomeo Lamonarca a také Gianfranco Pinciroli, předseda Italsko-české průmyslové a obchodní komory a Petr Dostál, místopředseda této komory, nabídl Olomouci kontakty na italské podnikatele a také vzájemnou podporu v cestovním ruchu. Podotkl, že Olomouc je půvabné město, avšak Italové o něm přesto mnoho neví. "Olomouc je opravdu velmi krásné město, italští turisté přitom ale v naprosté většině míří jen do Prahy a blízkého okolí,“ řekl mimo jiné Aldo Amati. Velvyslanec nabídl Olomouci také možnost prezentace na půdě ambasády v Praze i zprostředkování jednání s vedením italského města Pisa, se kterým Olomouc už delší dobu udržuje vztahy, byť zatím na neformální úrovni.

Dalším potvrzením zájmu Italů o spolupráci je návrh zřídit v Olomouci úřad honorárního konzulátu. Tuto myšlenku podpořilo vedení města, stejně jako představitelé italských obchodníků a podnikatelů. „Italsko-česká průmyslová a obchodní komora vyjádřila záměru podporu a ochotu zřídit v Olomouci pobočku,“ dodala Barbora Králíková, místopředsedkyně olomoucké pobočky Italsko-české společnosti. Italští turisté i obchodníci by tak získali v Olomouci zázemí, které lze využít například při řešení různých nouzových situací. 

Po návštěvě radnice se hosté vydali do města, kde je zaujaly nejen vánoční trhy, ale i vysoká koncentrace italských prodejen na Horním náměstí a v blízkém okolí. Jednu z prodejen ostatně velvyslanec navštívil a on i jeho doprovod ochutnávali nejen ryze italské sýry, ale i zdejší produkty, vyráběné dle receptur z Apeninského poloostrova. Návštěva rovněž dobře věděla o tom, že v červnu budou na Andrově stadionu hrát italští reprezentanti do jednadvaceti let v rámci evropského šampionátu. Rada velvyslanectví Bartolomeo Lamonarca se nechal slyšet, že na mistrovství určitě dorazí. Velvyslanec Amati zase koketuje s myšlenkou, že by se zúčastnil v červnu olomouckého půlmaratonu.

Ve čtvrtek se velvyslanec Amati sejde s olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem, přijme jej rektor Univerzity Palackého a navštíví i sýrárnu Orrero.

 

Fotogalerie: 
Autor: 
(rb)

Komentáře

lipitor 20mg uk <a href="https://lipiws.top/">buy atorvastatin without a prescription</a> buy atorvastatin 40mg for sale