Investice města v příštím roce? Opatrné a nepříliš zajímavé

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 17.12.2014

Těsně před Štědrým dnem bude olomoucké zastupitelstvo hlasovat o návrhu rozpočtu města na rok 2015. Návrh rozpočtu schválila městská rada a pokud se nevzepře nikdo z koaličních zastupitelů, je jasné, že tato základní pravidla pro hospodaření města v příštím roce budou platit. Jaká jsou? 

V položce příjmy počítá město s částkou 2,07 miliardy Kč, na straně výdajů by pak měla být suma 1,97 miliardy Kč. Výrazně větší část z vádajů tvoří různé mandatorní položky a provoz města (1,67 miliardy Kč), na skutečné investice má jít 305 milionů korun. To je méně než v předchozích letech a potvrzuje to předpoklady, že se v Olomouci bude nyní více šetřit, nicméně jak upozorňuje náměstek primátora Martin Major, jde jen o část výdajů na investice. "Uvedené částky představují povinnou účast města, další částí budou evropské dotace, které představují 40 až 80 procent uznatelných nákladů na jednotlivé akce. To znamená, že celková suma na investice bude tedy výrazně vyšší než oněch 305 milionů korun," vysvětluje Martin Major. i tak ale nemohou Olomoučané počítat s nějakou super-investicí jako je třeba přestavba zimního stadionu. Zrovna pokud jde o nechvalně proslulou "plecharénu", počítá se zatím jen s projektem na opravu střechu a zateplení vnějšího pláště stadionu. 

A jaké jsou další plánované investice pro příští rok? Velkou akcí je projekt Integrovaný systém nakládání s odpady Olomouc - překladiště Chvalkovice (40 milionů Kč), dále třeba projekt ZŠ Nemilany "Společně do školy" (28 milionů Kč), Centrum volonočasových aktivit při ZŠ a MŠ Holečkova (8 milionů Kč), hřiště při ZŠ Řezníčkova (9,5 milionů Kč), pokračování Jantarové cyklotrasy (9,5 milionů Kč), nebo rekonstrukce kanalizace v ulicích Neředínská a Letců (13,5 milionů Kč). Například projekt rekonstrukce kanalizace je ovšem rozložen do několika let a v celku si vyžádá asi 100 milionů korun.

Zajímavé bude, jak si rozpočet města poradí s novým plánovacím obdobím EU. V tom bude vypsána řada nových výzev, a tedy nabídnuto velké množství peněz na investice. To ovšem s sebou nese i nutnost finanční spoluúčasti města. Týká se to třeba i ekologické městské dopravy, tedy tramvají. Pokračování tramvajové trati na Nové sady tedy má šanci právě tady získat podstatnou část financí, nicméně i tak bude nutné najít další zdroje v rozpočtu města. 

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)