Zrušme část Moravského divadla, navrhoval opoziční zastupitel

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 23.12.2014

Přehlídkou kuriozit bylo včerejší jednání zastupitelstva o rozpočtu města Olomouce pro příští rok. Byť bylo předem zřejmé, že radniční koalice disponuje většinou hlasů, takže je schopna svůj návrh schválit, což se po hodinách jednání také potvrdilo, a navíc v sále nebylo téměř žádné publikum, ať už novináři či občané města, přesto se členové zastupitelstva předháněli v zajímavých návrzích. Asi nejvýraznější byl v tomto směru zastupitel Pavel Bednařík ze sdružení Občané pro Olomouc. Ten dokonce otevřel diskuzi o zrušení části Moravského divadla Olomouc. 

Na části opozičních zastupitelů bylo patrné, že se teprve seznamují s procedurálními náležitostmi a s chodem magistrátu. Stejně tak někteří působili dojmem, že si body jednání včetně návrhu rozpočtu zřejmě moc důkladně neprostudovali. Jednání od počátku vázla na nejasnostech, stížnostech a námitkách. Zastupitel Miroslav Žbánek za ANO 2011 se dokonce v rámci diskuze o jednom z majetkoprávních bodů přihlásil coby zájemce o koupi zahrady v Droždíně, aby tak ironizoval dle něj nízkou cenu za pozemek.

Nejsilnější emoce ovšem spustilo právě jednání o rozpočtu. "Raději bychom posílili sociální oblast. Peníze by se mohly ubrat třeba hokejovému klubu," navrhovala Dominika Kovaříková z Občané pro Olomouc. Do grantové politiky města v oblasti kultury a sportu se opřel zastupitel Bednařík. "Olomouc charakterizuje fotbal, házená a Oslavy maršála Radeckého," deklaroval svů názor na úroveň kulturního dění ve městě, s tím, že taková image Olomouce je podle něj špatná. Vzápětí navrhl kuriozní řešení. "Přidáváte peníze Moravské filharmonii a Moravskému divadlu. O tom by se ale mělo diskutovat. Možná bychom měli diskutovat i o tom, zda vůbec Olomouc potřebuje třísouborové divadlo," uvedl Pavel Bednařík. Neupřesnil už, zda by byl pro zrušení činohry, opery nebo baletu. "Ve stotisícové krajské metropoli, sídle Univerzity Palackého, by otázka rušení některého souboru divadla vůbec neměla přijít na pořad dne," reagoval razantně Pavel Urbášek, náměstek primátora, odpovědný za kulturu. Zastupitelka Ivana Plíhalová, jinak též herečka Moravského divadla Olomouc, pak vyzvala kolegu Bednaříka, aby se daným tématem zabývali v rámci kulturní komise, jíž jsou oba členové. "Kulturní komise je jen poradní orgán, nemá skutečnou pravomoc, stejně vše podstatné rozhoduje rada a koalice," oponoval Bednařík, ale diskuzi v kulturní komisi přislíbil. "Grantový systém je v principu složitý nástroj, pokaždé existuje mnoho těch, kteří v jeho rámci nejsou uspokojeni a poté jej tvrdě kritizují. A někdy jej kritizují i ti, kteří uspěli, protože mají za to, že mohli dostat více," doplnil ještě Pavel Urbášek.

Nakonec zastupitelé pohodlným počtem osmadvaceti hlasů ze čtyřiceti čtyř návrh rozpočtu schválili. Pondělní zastupitelstvo nicméně ukázalo, že v následujících letech bude v zasedacím sále v Hynaisově ulici dost veselo. 

Autor: 
(jak)