Letos první Sofie, za loňský rok 2441 dětí

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Sobota, 3.1.2015

Který nový Olomoučan spatřil v roce 2015 světlo světa jako první? Je jím Sofie Schneiderová z Olomouce, která se 1. ledna ve čtvrt na tři narodila ve Fakultní nemocnici Olomouc. Při porodu vážila 3740 gramů a měřila 52 centimetrů. Maminka i dítě jsou v pořádku.

V neděli ráno čeká Sofii první společenská povinnost, navštívit ji totiž přijde olomoucký primátor. Nejmladší Olomoučanka a její maminka od něj dostanou praktické dárky, další navýsost praktický dar v podobě kontejneru plného jednorázových plen ji čeká také od Technických služeb města Olomouce. Sofii přijde navštívit také ředitel fakultní nemocnice Roman Havlík.  

Jako vůbec první se v Olomouckém kraji letos narodil chlapeček Karel, a to v jesenické nemocnici v 1:31. 

V loňském roce se v porodnici Fakultní nemocnice Olomouc narodilo 2441 dětí. Znovu tak počet novorozenců překročil hranici dvou tisíc. Stalo se to už osmý rok v řadě. Počet porodů meziročně vzrostl o celých 10 procent, přitom už předcházející rok byl rekordní, kdy se v největší porodnici v Olomouckém kraji narodilo nejvíce dětí za posledních 30 let. „Je to pro nás určitě dobrý signál. V České republice totiž nedochází k žádnému babyboomu, ale u nás i přesto počty porodů výrazně stoupají. Svědčí to o tom, že svou práci děláme opravdu dobře a že to rodičky oceňují. Důvěřují nám a chtějí tak významný okamžik, kterým příchod dítěte na svět bezesporu je, prožít právě u nás. Velmi nás to těší,“ říká Lumír Kantor, primář Novorozeneckého oddělení a vedoucí lékař Perinatologického centra FN Olomouc, který je zároveň předsedou České neonatologické společnosti.

Pokud jde o jména, vloni byla mezi děvčaty nejpopulárnější Eliška a mezi chlapci Jakub. Ve Fakultní nemocnici Olomouc přišly na svět také děti s neobvyklými jmény, jako třeba Áron, Erin, Kasius, Laurentin, Narin, Santiago, Una či Zumrud. 

Ilustrační foto: FNOL

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)