Rozárium ano či ne? Úspora v rozpočtu snad zachrání velkolepý projekt

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 14.1.2015

Lepší než jsme čekali. Takové byly dle primátora Olomouce Antonína Staňka výsledky hospodaření města Olomouce za rok 2014. Díky přebytku ve výši asi tří desítek milionů korun se také znovu vrací do hry projekt obnovy rozária. Projekt, jaký by měl být jasnou priotiou města, které chce stavět na své přitažlivosti pro turisty i otevřenosti pro vlastní občany. Rozárium a celý komplex botanické zahrady s přilehlou Korunní pevnůstkou je přitom zcela strategickým místem v ohromným potenciálem pro rekreaci ve městě i pro průchodnost této části Olomouce. Když se v prosinci chystal rozpočet na rok 2015, projekt obnovy rozária z něj vypadl. Nyní se vrací do hry a radní se budou snažit najít optimální finanční řešení.

"Je to jedinečný krajinářský celek, jaký nemá v našich městech obdoby, s velikým potenciálem, který se přímo nabízí k využití," tak hodnotil areál olomouckého rozária Zdeněk Sendler z Atelieru zahradní a krajinářské architektury. Sendler doplnil, že rozárium mělo při svém budování na začátku 70. let štěstí na neobvyklou koncentraci erudovaných lidí. Právě Sendlerův atelier vypracoval v uplynulých dvou letech projekt rekonstrukce a oživení areálu rozária a jeho zapojení do organismu města a bezprostředního okolí, kterým je Korunní pevnůstka s téměř dokončenou Pevností poznání, přírodovědecká fakulta a také parky a historické centrum města.  

„Prověřujeme možnost dodatečně zařadit do rozpočtu rekonstrukci olomouckého rozária, tak aby to pro město bylo co nejméně finančně náročné,“ vysvětlil náměstek primátora Ladislav Šnevajs. Město nyní požádá Úřad regionální rady o vyhlášení nové výzvy na tento projekt. Městská rada si současně nechá v polovině února předložit upřesněné financování na základě již uskutečněného výběrového řízení. Financování by pak bylo v rozpočtu města rozloženo do let 2015 a 2016.

Jednání rady se zúčastnil rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller, který zdůraznil důležitost spolupráce města a univerzity a záměru obnovy rozária vyjádřil plnou podporu. Připomněl také aktivitu univerzity, která investuje do sousedícího areálu, a podpořil myšlenku organického propojení areálu Pevnosti poznání, rozária, Muzea Olomoucké pevnosti a botanické zahrady.

„V tuto chvíli máme již realizován záchranný program unikátního genofondu růží a jsme připraveni na spuštění projektu obnovy rozária, bylo by proto škoda práce nezahájit,“ vyjádřil připravenost a odhodlání spolupodílet se na realizaci projektu také ředitel výstaviště Jiří Uhlíř. 

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)