Slevová karta: obliba stoupá, roste ale i cena

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 16.1.2015

Slevy táhnou, o tom není sporu. Slevovou Olomouc Region Card si vloni koupilo šest tisíc lidí. Tento počet se rok od roku zvyšuje, což je pochopitelné, protože se s ní dá hodně ušetřit. Zadarmo na hrad, zadarmo do tramvaje, zadarmo do zoo... Letos ale její cena stoupne. Město totiž nechce doplácet větší sumy těm, kdo za kartu poskytují služby. .

„S tím, jak rostou ceny vstupného jednotlivých subjektů, rostou také náklady na dofinancování rozdílu za navštívené památky,“ uvedl náměstek primátora Pavel Urbášek. Provoz karty, jednání s partnerskými subjekty a všechny další náležitosti obstarává administrátor. Tomu pak na fungování slevové karty doplácí Olomoucký kraj a město Olomouc, přičemž kraj přispívá 65 a město 35 procenty. Za rok 2014 doplácelo město Olomouc 200 tisíc korun, letos zaplatí stejnou částku. „Vloni jsme se s Olomouckým krajem dohodli, že letos v květnu vypíšeme soutěž na nového administrátora regionální karty pro období 2016 až 2018. V rámci dalšího jednání pak stanovíme ceny, počet partnerských subjektů, a obecně všechna pravidla,“ doplnil náměstek Urbášek.

Pro letošní rok se zvýší cena osmačtyřicetihodinové karty pro dospělého ze 180 na 240 korun, pětidenní karta bude místo 360 korun stát 480 korun. Zdraží se i karty pro děti. Férové je dodat, že i po zdražení budou výhody citelně převyšovat cenu karty, pokud tedy uživatel navštíví v termínu více objektů. Cena se naposledy měnila v roce 2009. Platnost regionálních karet, zakoupených dříve za původní nižší cenu, ani po zdražení nekončí.

Olomoucká regionální karta umožňuje navštívit zdarma přes sedmdesát různých cílů, jako jsou třeba hrady Šternberk a Bouzov či Zoo Olomouc, zdarma používat olomouckou MHD a nebo se levněji najíst v restauraci, ubytovat v hotelu či využít jiných služeb u zhruba stovky poskytovatelů na území celého Olomouckého kraje.

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)