Boj o přechody pokračuje. Radnice pospíchá

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 28.1.2015

"Nejlepší by bylo vzít kbelík s bílou barvou, štěstku, a sám tam ty pruhy namalovat. Tak to ale bohužel nejde," konstatoval při dnešní tiskové konferenci primátor Olomouce Antonín Staněk na dotaz, jak rychle se znovu objeví odstraněné přechody pro chodce v ulici Střední Novosadská. Projekty nových nebo modernizovaných přechpdů pro chodce označil primátor za naprostou prioritou města. Dodal, že se město chce v této souvislosti ucházet o prostředky, kterými v současnosti disponuje Olomoucký kraj, a právě proto musí mít co nejdřív hotové projektové dokumentace.

„V případě spolupráce s Olomouckým krajem existuje možnost získat prostředky z dotací, na něž samo město nedosáhne. K tomu je ale nutné mít připravenou projektovou dokumentaci,“ vysvětlil primátor Olomouce Antonín Staněk. „Právě proto nyní bude zhotovení projektové dokumentace několika přechodů prioritou.“ Mezi těmito upřednostněnými lokalitami bude ulice Střední Novosadská, kde by město chtělo znovu zřídit nedávno zrušené přechody pro chodce u Střední školy polygrafické a u Penny Marketu poblíž s křižovatkou ulice Zikova. Další preferovanou akcí je rekonstrukce dvou stávajících a dle policie nevyhovujících přechodů v ulici Hodolanská u křižovatek s ulicemi Jiráskova a Stará Víska. „Situaci v Hodolanech vnímáme jako opravdu mimořádně důležitou. Chceme pomoci obyvatelům této čtvrti, kde je frekventovaná komunikace, přes kterou lidé přecházejí například do základní a mateřské školy,“ konstatoval primátor Antonín Staněk. Mezi prioritami je konečně také nový přechod pro chodce u Klášterního Hradiska u autobusové zastávky, který požadovali lidé v petici.

Primátor rovněž uvedl, že by přechody rád viděl hotové ještě před začátkem příštího školního roku, protože jsou kromě jiného právě u školních zařízení. "Není to ale jen v našich rukou," dodal s tím, že k cíli vede řada administrativních kroků, jako je projektová dokumentace, dohoda s krajem, protože jde o jeho komunikaci, jednání s dopravní policií, a podobně.  Právě dopravní policie na město tlačí s požadavky, aby nechalo odstranit přechody, které nevyhovují novým bezpečnostním normám. "Nedokážeme tak rychle upravovat přechody tak rychle, jak nám oni předkládají své požadavky," uvedl už dříve primátor. 

Celkové náklady na pořízení projektových dokumentací k těmto pěti přechodům pro chodce jsou 600 tisíc korun.   

Autor: 
(mb)