Pomůže jméno Vasarely s veřejným prostorem v Olomouci?

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pondělí, 2.2.2015

Nejen že Victor Vasarely, respektive jeho dědicové, nyní obohatili špičkovými výtvarnými díly sbírky Muzea umění v Olomouci. Díky nadaci Fondation Vasarely se možná dostane dalšímu obohacení také olomouckému veřejnému prostoru. Jeho jménem by totiž mohla přibýt umělecká díla do olomouckého rozária, které se snad dočká brzy rekonstrukce. 

S prezidentem Fondation Vasarely panem Pierrem Vasarely minulý týden do Olomouce přijeli i András Horváth a Zoltan Bencze z maďarského města Pécs. Rodné město Victora Vasarelyho Pécs pojí s Olomoucí smlouva o parnterství. Nadace společně s Pécsí pořádá sochařské trienále, jehož umělecké výstupy pak krášlí veřejné prostory hostitelského města. Poprvé se tato akce s dlouhým názvem Art Contest for Art in public space konala v roce 2010 v Pécsi, v roce 2013 druhý ročník v Aix-en-Provence. Tato soutěžní přehlídka láká renomované soudobé výtvarníky, jejichž dílo pak obohacuje ulice, náměstí či třeba parky ve městě. Vítěz získává cenu, pojmenovanou právě po Victoru Vasarelym.

„Tato nabídka je pro nás zajímavá, mohli bychom ji spojit například s využitím veřejného prostoru v rekonstruovaném rozáriu,“ potvrdil primátor Antonín Staněk. „Zatím ale samozřejmě nemáme dostatek informací, je to nová nabídka, s jejímiž detaily se teprve musíme seznámit.“ Otázkou je, kdo by trienále financoval a také odborně zaštítil. Každopádně by v takovém projektu muselo město spolupracovat s Muzeem umění a možná i s dalšími institucemi. 

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)

Komentáře

oral lipitor 20mg <a href="https://lipiws.top/">lipitor uk</a> atorvastatin 40mg brand