Velká premiéra pro Daya a Dinari, nové olomoucké gepardy

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 6.2.2015

Velký den dnes zažívají dva malí gepardi, Dayo a Dinari. Dnes poprvé se totiž představili novinářům, doposud je kromě ošetřovatelů a jejich gepardích rodičů nikdo pozorovat nemohl. Dnešní představení je současně potvrzením skvělé práce olomouckých chovatelů - v zoo se podařilo odchovat už celkově dvanáct těchto krásných a elegantních šelem. 

Dvě gepardí mláďata se v olomoucké zoo narodila v den, kdy Ježíšek naděloval všem dětem, tedy 24. prosince. Na nové přírůstky zdejší gepardí rodiny se v Olomouci čekalo po léta a tak jsou jména dlouho vyhlížených mláďat celkem příznačná. Gepardí samička nese jméno Dinari (Zářící Hvězda) a na jejího bráchu můžeme volat Dayo (Přicházející Radost). Hrdými rodiči jsou samec Duma a samice Binty. "Jedná se o skutečný chovatelský úspěch, dar za léta trpělivé práce," uvedla mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská. 

Mláďata jsou zdravá a prospívají, takže mohla být dnes, kdy jim je zhruba jeden a půl měsíce, představena novinářům. 

 

Chov gepardů v Zoo Olomouc

Olomoucká zoo chová gepardy od roku 1999. V roce 2004 zapůjčila do Olomouce Zoo ve Dvoře Králové pětiletou samici Massaru, která ve spojení se zdejším pětiletým samcem přivedla na svět paterčata. Jednou z mláďat je i dnešní Abiba. Abiba se stala v roce 2007 matkou. Na připuštění jela do Salzburgu. Porodila 4 koťata, z nichž v Olomouci zůstala samice Binty. V roce 2009 se z jejího vrhu podařilo uměle odchovat samici Caramellu. Olomoucká zahrada tedy úspěšně odchovala celkem 12 mláďat. Současnou skupinu gepardů tvoří Abiba, Binty, Caramella, samec Duma a mláďata Dayo a Dinari.

Gepard je jedním z nejnáročnějších strávníků. Mnohdy se návštěvníci pozastavují nad jídelníčkem zvířecích svěřenců a doslova jim závidí jejich oběd. Kuřecí steaky, jehněčí, či králičí nesmí chybět. Pokud si přejeme gepardy v zajetí rozmnožovat, je potřeba, aby do doby, než k tomuto záměru dojde, měli oddělené ložnice, a to do té míry, že by se případný pár neměl vnímat ani akusticky, ani teritoriálně. Nesmí se slyšet, vidět, cítit.  Jinak se mohou považovat za sourozence a nepáří se.

 

Jak žije gepard v přírodě

Gepard štíhlý obývá africké prérie, řídké lesy a lesnaté savany, kde žije samotářským způsobem života, pokud samci netvoří tzv. bratrské smečky, nebo se nespojuje pouze v období páření samec se samicí. Jeho populace se pohybuje okolo 25 000 jedinců, nevyšší počet gepardů nalezneme v Namibii. Jedná se o nejrychlejší šelmu planety, která dokáže vyvinout rychlost až 110 km/h. Gepard se při běhu prakticky nedotýká země, pohybuje se až 7 m dlouhými skoky. Touto rychlostí dokáže běže pár set metrů při lovu kořisti cca 2 minuty, poté musí odpočívat. Je nejúspěšnější samotářský lovec, až 70% jeho loveckých pokusů končí úspěchem. Loví gazely, antilopy, zajíce. Svou kořist si zatahuje do křoví. Typickým gepardím znakem jsou černé pruhy táhnoucí se z koutku oka až  k tlamě - proto je někdy zoology nazýván coby „kočka, která pláče“.

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)