Ochutnejte Hanou, atd. Samé dobré zprávy pro olomoucké gurmety

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 13.2.2015

Dobrou chuť všem, kteří dnes či o víkendu zamíří na olomoucké výstaviště. V rámci tradiční ho veletrhu Tourism Expo je zde totiž připravený doslova voňavý a chutný festival Ochutnejte Hanou. Tuto gastronomickou akci připravil spolek Střední Morava – Sdružení cestovního ruchu. Cílem je přiblížit tradiční hanáckou kuchyni se starodávnými recepturami i její moderní tvář. Není to přitom jediná událost, která v nejbližší době potěší olomoucké milovníky dobrého jídla. 

"Návštěvníci na olomouckém výstavišti mohou zhlédnout například expozici hanácké jizby ze sbírek Vlastivědného muzea v Olomouci, prezentace současného stolování i tradiční hanácká řemesla," uvedl předseda správní rady sdružení Miroslav Petřík. Bude se hlavně ochutnávat a k zakoupení budou i výrobky a dobroty oceněné regionálními značkami. Vybrané restaurace, zapojené do úspěšně probíhajícího projektu Ochutnejte Hanou, nabídnou návštěvníkům chutná jídla z místních zdrojů. „Regionální gastronomie patří aktuálně k významným trendům v rozvoji cestovního ruchu a v Olomouckém kraji s tradicí úrodné Hané se přímo nabízí využít ji k přilákání nových návštěvníků," vyzdvihuje význam festivalu i veletrhu Tourism Expo Miroslav Petřík. 

Po celé tři dny tak budou k vidění ukázky přípravy zajímavých hanáckých pokrmů, a to v pátek a v sobotu v 11.00, 14.00 a v 16.00 hodin, v neděli v 11.00 a 13.00 hodin. Na festivalu je možné se zapojit do ankety o hodnotné ceny, která bude slosována v neděli v 15 hodin. "Je to opravdu na úrovni, ne žádná trapná akce. Představují tam vážně velmi dobré lahůdky," potvrdila REJi Blanka Navrátilová, jedna z prvních návštěvnic festivalu.

Do projektu Ochutnejte Hanou na podporu regionální gastronomie se zapojilo osmnáct gastronomických zařízení, v jejichž nabídce jsou celoročně vybrané pokrmy z místních a sezonních surovin. Střední Morava – Sdružení cestovního ruchu chce jako iniciátor tohoto projektu vrátit do jídelníčků zdejších restaurací typickou hanáckou kuchyni, která staví na kvalitě, rozmanitosti a tradicích regionu Haná.

Pro olomoucké gurmety a všechny milovníky dobrého jídla je víkendový gastronomický festival stylovým zahájením skvělé sezóny. V květnu (16. - 17.5.) totiž zažije Olomouc další velkolepou akci, a to první ročník Garden Food festivalu, veletrhu dobrého jídla a pití, který se bude odehrávat v olomouckých Smetanových sadech. "Svým záběrem ojedinělá akce svého druhu představí nejen nové trendy v gastronomii, zajímavé koncepty restaurací a špičkové kuchaře, ale také produkty místních farmářů a regionálních výrobců potravin," vzkazují pořadatelé nového gastro-festivalu. "Jedním z cílů festivalu je totiž ukázat veřejnosti, že v Olomouckém kraji je řada kvalitních producentů, provozovatelů restaurací a kuchařů, kteří svou práci dělají na špičkové úrovni." 

Na jaro navíc přislíbili v Olomouci manželé Poštulkovi otevření tvarůžkové cukrárny. Tato cukrárna, nabízející skutečné gastronomické unikáty, především slané tvarůžkové zákusky a pečivo, je zatím v provozu v Lošticích, kde sklízí velké úspěchy. Letos konečně obohatí také nabídku stravování v Olomouci, která dala tvarůžkům jejich jméno i proslulost.

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)