Svatý Florian opustil Žerotínovo náměstí. Naštěstí jen na pár měsíců

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pondělí, 16.2.2015

Bez oblíbené barokní sochy světce se bude muset po několik měsíců obejít malebné zákoutí Žerotínova náměstí. Plastika svatého Floriána se totiž v těchto dnech přestěhuje do restaurátorské dílny. Na své místo v rohu náměstíčka se vrátí v srpnu letošního roku. Restaurátorské práce bude provádět restaurátor René Tikal.

„Vrcholová socha bude snesena a za účelem vyjmutí korodovaného středového trnu budou demontovány prvky podstavce,“ uvedla Tereza Kociánová z odboru investic olomouckého magistrátu. Demontovány budou v těchto dnech také další části podstavce a soklu včetně schodové základny s následnou rekonstrukcí základu. „Tato krásná barokní socha je ve špatném technickém stavu, kámen je na mnoha místech narušen a v některých partiích části materiálu chybí. Necháváme teď proto tuto hodnotnou památku opravit, aby se v dobrém stavu uchovala i pro příští generace,“ uvedl olomoucký primátor Antonín Staněk.

Restaurátorský proces bude zahrnovat například očištění kamene, biosanaci, odstranění krust, zpevnění kamene opakovanou aplikací dle míry narušení, odstranění nevhodných druhotných tmelů a doplňků, vyjmutí korodovaných trnů a spon, slepení, injektáž a zaplnění trhlin v kameni. Součástí odborných úprav bude také doplnění chybějících poškozených partií, tmelení defektů, rekonstrukce základu, obnova spárování, plastické a barevné retuše a konečně i finální konzervace a hydrofobizace kamene. Podle smlouvy je termínem pro dokončení restaurace 11. srpen. Poté by se socha měla vrátit na své místo, které patří podle mnoha Olomoučanů i turistů v celém centru města k nejmalebnějším zákoutím. 

Svatý Florián byl dle legendy římským vojákem, popraveným za svůj příklon ke křesťanství. Je považován mimo jiné za ochránce před požáry, což byl jeden z důvodů, proč měšťané sochu tohoto světce objednali. Olomouc byla požáry sužován často, mimo jiné i v roce 1709. Socha svatého Floriána se na místě objevila v roce 1728, jejím autorem byl zkušený olomoucký barokní sochař, malíř a štukatér Jan Jiří Schauberger. Jeho vrcholným dílem v Olomouci byla slavná Caesarova kašna

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)