Zoo chystá africkou safari, v zahradě zatím přibyla další vzácná šelma

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 19.2.2015

S velkým úspěchem se u návštěvníků ZOO Olomouc setkala první otevřená etapa safari. Vloni se euroasijskou safari, otevřenou v roce 2013, projelo vláčkem na 50 tisíc návštěvníků, zatímco dříve vláček využilo sotva 15 tisíc lidí ročně. Letos k této euroasijské části přibude africká safari.

Na začátku letošního roku chce ZOO Olomouc začít pracovat na druhé etapě safari pod názvem Afrika. Africká část safari bude umístěna v centrální části ZOO u pavilonu žiraf. Přilehlý výběh pro přímorožce jihoafrické projde přestavbou. Změní se oplocení, do nějž bude začleněna dřevěná vyhlídka pro návštěvníky. Součástí oplocení jsou dvě vjezdové brány, kterými bude do výběhu vjíždět safari vláček, a zpevněná komunikace pro vláček. Ve výběhu bude skupina pětatřiceti přímorožců a vznikne zde i travnatý výběh pro žirafy. Rozpočet na tuto etapu je 1,9 milionu korun.

V roce 2013 byla otevřena první etapa projektu Safari v Zoo Olomouc. „Celý projekt se skládá z pěti etap, které jsou rozloženy do jednotlivých let a ve výsledku budou zahrnovat více než polovinu rozlohy zahrady,“ říká náměstek primátora Aleš Jakubec. „Hlavním cílem tohoto projektu je zatraktivnit a rozšířit výběhy zvířat v areálu zoo, odstranit staré rezavějící oplocení a nahradit ho novým. Dalším cílem je odklonit vláček z trasy pro pěší a tím zvýšit bezpečnost a komfort návštěvníků.“

Letos se bude v zoologické zahradě také opravovat oblíbená vyhlídková věž. Rozhledna, postavená v roce 1974, byla naposledy rekonstruována v roce 1999 a nyní už potřebuje další opravu. Předpokládaný termín započetí prací duben 2015, předpokládaná doba opravy je 30 dnů. Podle nabídek stavebních firem by se měla cena opravy pohybovat do výše 400 tisíc korun. Zoo bude opravu věže hradit ze svého provozního rozpočtu.

Zatímco vedení zoo plánuje investice, v zahradě mezitím přibývají další úžasná a vzácná zvířata. Před pár dny byla představena gepardí mláďata, dnes mluvčí Zoo Olomouc oznámila, že se podařil mimořádně vzácný přírůstek, mládě levharta mandžuského. S očekáváním vyhlížený přírůstek do rodiny levhartů přišel na svět v koncem ledna. "Maminka Izabela si po porodu, který proběhl se zhruba týdenním zpožděním, své kotě bedlivě střeží a téměř od něj neodchází. Ošetřovatelce se ho zatím podařilo jen dvakrát zahlédnout, takže jsme stále v napětí, jestli bude třeba vybrat jméno holčičí nebo klučičí," uvedla mluvčí Karla Břečková. Levharti jsou v přírodě mimořádně ohrožené šelmy a jejich odchov patří k největším úspěchům olomoucké zoo. 

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)