Velvyslanec USA nabízí pomoc firmám i univerzitě

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 24.2.2015

První návštěvu Olomouce má za sebou Andrew H. Schapiro, velvyslanec Spojených států amerických, který je ve funkci velvyslance v České republice od září loňského roku. Při jednání na radnici nabídl dost podstatnou pomoc - zprostředkování představení práce olomouckých firem a také zlepšení spolupráce se špičkovými pracovišti olomoucké univerzity. 

Velvyslanec Schapiro se zajímal o to, čím by mohl Olomouci pomoci. "Jednali jsme například o tom, že by zdejší podnikatelé velmi uvítali možnost prezentovat se americkým protějškům, zúčastnit se podnikatelské mise a navázat kontakty," popsal průběh setkání náměstek primátora Martin Major. "Hovořili jsme také o tom, že v rámci Univerzity Palackého existují špičková vědecká pracoviště, jako je třeba Centrum pokročilých technologií a materiálů, jejichž výsledky pak v praxi využívají právě i americké společnosti, a o možnosti rozšířit takovou spolupráci. V tomto směru vidím asi největší potenciál Olomouce."  S tím souhlasil i velvyslanec: "To dává smysl. Spolupráce mezi obchodním a univerzitním sektorem nabývá na síle, budeme rádi za konkrétní nápady, abychom na ně mohli reagovat a uskutečnit je. Rád bych také našel cestu, jak pomoci americkým firmám dostat se do Evropy a regionu,“ doplnil velvyslanec s poukazem na to, že výrazný potenciál Olomouce spatřuje také na poli cestovního ruchu. Jak dodal, městem byl ohromen, už nyní plánuje další návštěvu a o Olomouci bude referovat výlučně v pozitivním významu.  

"Chci se učit česky, je důležité umět česky," řekl v závěru krátkého brífingu Andrew H. Schapiro olomouckým novinářům pomalou, ale srozumitelnou češtinou, ovšem ihned dodal. "Ale je to moc těžké." Na to, že je v České republice sotva půl roku, solidní výkon... Třeba už při příští návštěvě Olomouce ani nebude potřebovat tlumočníka. 

Olomoucká radnice je v posledních dnech skutečným centrem diplomatických aktivit. V pondělí ji navštívila delegace z oartnerského maďarského města Pécs a s polu s ní i maďarský velvyslanec Tibor Petö, odpoledne pak přicestoval izraelský velvyslanec pan Gary Koren a v úterý tyto aktivity završil velvyslanec USA. 

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)