Šantovka Tower versus město: zatím nerozhodně

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 25.2.2015

Bude vedle obchodní galerie Šantovka stát výšková budova nebo nebude? Krajský soud se ve středu 25. února zabýval sporem mezi Office Parkem Šantovka a městem Olomouc. Verdikt sice vyznívá mírně lépe ve prospěch investora, který chce stavět, jednoznačné vítězství to ale není. Město má totiž deset měsíců na to, aby vymyslelo účinnější překážku stavbě. 

Může v lokalitě bývalých závodů Milo vyrůst stavba o výšce 75 metrů, nebo nesmí? Je správné, aby výšku staveb plošně zakazovala výšková regulace územního plánu? Existuje vůbec městská památková rezervace a její ochranné pásmo? A proč je rozdíl mezi výškou administrativní a výškou obytné budovy?

Těmito otázkami se dnes soud zabýval. Investor, který už léta deklaruje záměr vystavět zde výškovou budovu, napadl u soudu město Olomouc  a jeho územní plán, respektive nově stanovené výškové regulace, které projekt znemožňují. Developer deklaroval svůj záměr postzavit vedle obchodního centra a administrativní čtvrti také výškovou obytnou budovu. Donedávna tomu nic nebránilo, vloni v září ale projekt zablokovalo přijetí nvého územního plánu, v němž je nově stanovený výškový limit.

Mezi argumenty právníka Office Parku Šantovka Rostislava Pekaře bylo jak to, že představitelé města dávali od počátku najevo svou podporu projektu (podmiňovali ji pouze "vysokou architektonickou kvalitou"), tak i skutečnost, že podmínky předchozího územního plánu výška stavby za určitých podmínek splňovala, právník ale použil i zajímavou konstrukci, že žádné ochranné pásmo MPR de iure neexistuje, protože bylo v 80. letech vyhlášeno procesně chybně, a tedy neplatně. Verdikt, který dnes soudce Jiří Gottwald vynesl, potěšil spíše představitele Office Park Šantovka, nicméně rozhodně nejde o jednoznačné vítězství. Soud totiž sice zrušil opatření obecné povahy, kterým jsou právě ony výškové regulativy, dokument ale pozbude platnosti až ke 31. prosinci a město má tedy šanci do té doby vypracovat dokument nový. Takový, v něžmž by se vyvarovalo chyb, které obsahuje dle mínění krajského soudu nynější územní plán.

"S rozhodnutím soudu jsme spokojeni, jednoznačně deklaroval neodůvodněnost výškové regulace na dotčeném území. S dalšími komentáři vyčkáme na písemné odůvodnění rozsudku. Náš zájem pracovat na projektu Šantovka Tower trvá a jsme připraveni začít spolupracovat s městem na novém územním plánu pro tuto lokalitu," uvedl za investora projektu jeho mluvčí Juraj Aláč. "V současné chvíli očekáváme doručení usnesení krajského soudu. Následně se s výrokem a podrobným odůvodněním soudu seznámíme, teprve poté můžeme činit následné kroky a zvážit další postup," reagovala mluvčí radnice Radka Štědrá. "Zcela jistě požádáme také o metodickou pomoc a konzultaci  naše nadřízené orgány, což je Krajský úřad Olomouckého kraje a pro oblast územního plánování také Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. "

Otázkou je, zda město, které nikdy v minulosti nedeklarovalo nějaký výslovný odpor vůči stavbě věžáku, teď bude dělat práci za ministerské úředníky a vymýšlet dokonalejší zablokování stavby. Výškovou regulaci do nového územního plánu totiž bez ohledu na mínění olomouckých politiků i úředníků prosadilo nařízením ministerstvo kultury. 

Autor: 
(mb)