O zoborožce se stará ošetřovatelka. Rodiče by ho mohli sežrat

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 27.2.2015

Největší ze všech druhů zoborožců je v olomoucké zoo evidentně spokojen. V den, kdy se poslední sourozenci zoborožce kaferského vydávali na cestu k soukromému chovateli, snesla jejich matka nové vejce, z kterého se v druhé polovině ledna vyklubal nový přírůstek. Ten dostal jméno Zob. Dnes byl malý zoborožec, který v dospělosti váží přes šest kilogramů Dnes byl malý zoborožec, který v dospělosti váží přes šest kilogramů, měří až metr a rozpětí křídel má šedesát centimetrů, představen poprvé novinářům.

Zoborožce kaferské chová olomoucká zahrada od roku 1993 a pravidelně se v ní i rozmnožují. Mláďata jsou však pokaždé odchovávána ošetřovatelkou, protože dospělí jedinci v nich vidí spíše potravu než potomky, o které mají vzorně pečovat. Uměle odchovaná mláďata se v dospělosti dobře daří začlenit do skupiny svého druhu, což zvyšuje pravděpodobnost jejich rozmnožovací schopnosti. Ptáci odchovaní v naší zoo jsou již úspěšně zařazeni v několika evropských chovech. Umělý odchov však není vůbec snadný. Do líhně se odebírají již čerstvě snesená vejce, mládě se první dny krmí až 10 krát denně. Po měsíci opouští inkubátor a pozvolna si zvyká na dospělé ptáky.                                            

Zoborožec kaferský je největší druh zoborožce, černě zbarvený velký pták, s černým zobákem, pod krkem má červený lalok. Obývá křovinaté a stepní oblasti v jižní a východní Africe. Často se pohybuje na zemi, kde si vyhle­dává potravu. Žije v malých skupinkách, ale jen jeden pár je dominantní, množí se a ostatní mu pomáhají s krmením mláďat. Snáší dvě vejce, na kterých sedí 38 - 41 dnů. Samec samici v hnízdě nezazdívá. Rodiče se o mláďata na hnízdě starají 2 – 3 měsíce, mláďata se osamostatňují po 6 - 12 měsících, dospívají ve 4 - 6 letech a dožívají se přes 30 let. Podle výzkumů se v přírodě každé skupině podaří v průměru odchovat pouze jedno mládě za 9 let.

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

order atorvastatin 20mg generic <a href="https://lipiws.top/">how to buy atorvastatin</a> order lipitor generic