Cukrárna, která vanilkou nevoní. Vítejte v Tvarůžkové cukrárně!

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pondělí, 2.3.2015

Rozměry nevelká, významem však ohromná. Alespoň v gastronomickém smyslu zcela jistě. Tvarůžková cukrárna, kterou v úterý ráno v 9 hodin otevře v Denisově ulici číslo 13 rodinná firma Poštulkových z Loštic, konečně doplní Olomouci chybějící svatyni nejslavnější a nejaromatičtější sýrové speciality českých zemí. 

V cukrárně v Denisově ulici si mezi klasickým cukrovím příliš nevyberete. Podstatnou část sortimentu totiž tvoří slané moučníky, jejichž klíčovou matérií je listové těsto a samozřejmě Olomoucké tvarůžky. Všech 15 základních druhů moučníků se sice tváří jako sladké zákusky, ale skutečnost je jiná. Základem je převážně překládané listové těsto, výjimku tvoří rolády a řezy ze slaného piškotového těsta. Lokše je z bramborového těsta a štrůdl z tukového těsta. "Snažíme se nekombinovat příliš mnoho chutí a koření používáme zcela vyjímečně. Slaná chuť tvarůžků se skvěle snoubí s tradičními ingrediencemi – biopovidly, ořechy, perníkem, mandlemi, šunkou, křenem, česnekem nebo špenátem," vysvětlují základní pravidla svého podniku manželé Poštulkovi.

V cukrárně  bude k mání také takzvaný hanácký fastfood, tedy například tvarůžkový langoš, bramborák či hotdog. Jak vidno, fantazii se meze nekladou. 

V Olomouci dosud takový podnik znatelně chyběl. I když se aspoň ti solidnější restauratéři v posledních letech snažili zařadit do jídelníčků i něco málo z tvarůžků, na to, jakým věhlasem zdejší sýrová specialita vládne, to bylo většinou dost chabé. Čest města, které tvarůžkům dalo mezinárodně chráněné jméno, zachraňuje alespoň jeden ze dvou automatů na tvarůžky na světě, který je umístěný v informačním centru v podloubí radnice. Znalci poměrů ale vědí, že pokud některý region v západní Evropě má podobné gastronomické dědictví, většinou jej umí komerčně daleko lépe využít. 

"Přijďte si vyrobit svůj tvarůžkový šáteček," zvou Poštulkovi na zítřejší slavnostní zahájení provozu. Taková nabídka je opravdu dost neodolatelná... Tvarůžky jsou, jak potvrdí odborníci na výživu, zdravé, málo kalorické a takřka bez tuku, ale především jsou prostě chuťově skvělé. Tak ať vám v Olomouci chutná! 

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)