Pivní sýr, orloj a pohoda. Olomouc zaujala britské cestovatele

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pondělí, 23.3.2015

Buďte první! Objevte deset evropských měst, která nikdo moc nezná, a přitom stojí za to je navštívit. Olomouc opět boduje v evropském žebříčku málo známých, ale o to zajímavějších turistických destinací. Tentokrát si ji vzal do parády britský specializovaný turistický portál Top Ten Travel Tips. Je dobré upřesnit, že ona avizovaná "malá známost" je relativní - v žebříčku je vedle Olomouce třeba Turín, Palermo, Salamanca, Vratislav či Utrecht. 

Olomouc je podle redaktora, který ji podle všeho opravdu osobně navštívil, historií a památkami podobná Praze, svou atmosférou je ale docela jiná a nabízí cestovateli poznání skutečného významu "středoevropské exotiky". Co si pod tím britský turista představuje, je poněkud úsměvné. "Podobně jako ostatní námi vybraná města je Olomouc městem univerzitním. Klidné dny se střídají s živoucí večerní atmosférou v klubech a barech," píše recenzent a dodává, že být neohroženým turistou objevitelem je výhoda, protože za srovnatelné peníze dostane mnohem více než v turisticky profláknutějších destinacích. Připomíná i zdejší aromatický "pivní sýr" a vyzývá odvážlivce, aby jej ochutnali. Chápeme, že poznat, co jsou vlastně ty Olomoucké tvarůžky zač, není pro turistu z Británie snadné... Turista chválí i výborné pivovary a hospody, evidentně důkladně prozkoumal nabídku regionálních piv a našel zalíbení také v kuchyni, tedy konkrétně v grilovaných specialitách, vepřovém mase, řízcích a dalších dobrotách. 

Sympatické jsou pro Brita i ceny. Ubytování ve dvoulůžkvém pokoji v penzionu od "pouhých šedesáti liber za noc", tedy za 2200 korun, je prý velkou výhodou. A hlavní pozitivum Olomouce? Kouzlo Prahy, ovšem bez skupin turistů a výtečníků na pánských jízdách. A jak dodává anglický redaktor, návštěvou vybraných měst ukazujete, že jste v oboru cestování skutečný znalec. 

Olomouc se do nejvyšší ligy mezi Benátky, Paříž a Řím asi sotva někdy dostane. Opakované zmínky v zahraničních médiích ovšem vedou k tomu, že se jméno města uprostřed Moravy pomaličku dostává do povědomí Evropanů. I autor tohoto článku ostatně před pár dny musel v noci navigovat partičky anglicky hovořících mladíků do jednoho z déle otevřených podniků... Takže to funguje :-)

Více zde: http://www.toptentraveltips.co.uk/?p=2896&page=10

 

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)