Czech Point Olomouc: stovky lidí chtějí pozdravit americké vojáky

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 27.3.2015

Zatím asi dvě stovky lidí chtějí využít nedělního průjezdu kolony Dragounské jízdy a na obchvatu Olomouce hodlají dát najevo své sympatie k americkým vojákům. Po obchvatu by mělo v neděli 29. března projet ve třech skupinkách celkem sedmatřicet vojenských vozidel, z toho asi šestnáct Strykerů a další doprovodná podpůrná vozidla. Akci Czech Point - pozdravení a vyjádření podpory konvoji U.S. armády svolavatel řádně oznámil, žádná protestní událost naopak nahlášena nebyla.

Kolem Olomouce konvoj jen projede, jeho nejbližší zastávka je naplánovánan až na Vyškov. Předpokládá se, že by se skupiny armádních vozidel měly na obchvatu Olomouce objevit mezi 12. a 13. hodinou. Veškeré aktuality najdou zájemci na profilu Pozdrav americké armádě - Czech Point Olomouc

Olomoučtí podporovatelé chtějí konvoj pozdravit z mostu nad obchvatem mezi částmi Nemilany a Nedvězí a z odpočívadla u blízké čerpací stanice. S ohledem na to, že na mostě parkovat nelze vůbec a ani v okolí není dost parkovacích míst, doporučuje svolavatel zájemcům, aby si zajistili dovoz a odvoz, případně aby na místo dorazili na kolech. Ulice v Nedvězí a příjezdová cesta k mostu jsou úzké, takže by mohlo dojít k zablokování a zbytečným sporům. "Proto nabízím svépomocnou kyvadlovou dopravu od parkoviště u supermarketu Terno. Pokud se nic nezmění, tak je sraz plánován na 11 hodin na parkovišti u Terna," vzkazuje svolavatel akce.

Průjezd konvoje amerických vojenských vozidel, které se vrací ze cvičení v Pobaltí na základnu v Bavorsku, se stal v českém prostředí předmětem propagandistických soubojů a částečně i dezinformační kampaně. Srovnávání průjezdu kolony spojenecké armády, jejíž představitelé oficiálně požádali českou vládu o povolení, s okupací a následným dvaadvacetiletým pobytem stovek tisíc sovětských vojů, je přinejmenším velmi zavádějící. Právě to zřejmě také zaktivizovalo řadu občanů, kteří chtějí dát najevo, že nejsme antiamerická ruská kolonie. "Pozdrav bude projevem úcty k pomoci amerických spojenců naší zemi v minulosti a jejímu odhodlání stát při evropských spojencích i dnes," vysvětluje na facebookovém profilu akce její svolavatel Vladislav Raclavský. "Zároveň umožňuje dát účastníkům akce najevo svůj občanský postoj a vytvořit protiváhu antiamerikanismu, který v důsledku záměrně či nezáměrně slouží zájmům nepřátelské cizí mocnost." 

Podle průzkumu, který provedla agentura STEM/MARK, s přesunem vojáků přes naše území souhlasí 82 procent dotázaných a jen 17 procent je proti. 

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)