Tramvajová trať ano, zimák ne. Co slibují noví radní Olomouci?

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 31.3.2015

Tramvají na Nové Sady a do Slavonína ano. Protipovodňová opatření ano. Moderní zimní stadion ne, další velké investice taky ne. Koalice čtyř stran, která tvoří Radu města Olomouce, pět měsíců po volbách konečně představila základní teze a cíle, s nimiž chce v následujících letech řídit Olomouc. Programové prohlášení městské rady, vytvořené po volbách stranami ČSSD, KDU-ČSL, ODS a TOP09, je opatrné a poměrně obecné. 

Koalice samu sebe v preambuli programového prohlášení nazvala koaličním uskupením pro bezpečnou a prosperující Olomouc. Takový název zní hezky, skrývá se v něm ale i faktické přiznání, že v příštích letech se v Olomouci moc investovat nebude. Připouští to i primátor Antonín Staněk, když hovoří o tom, že se Olomouc "musí na chvíli zastavit a nadechnout". Ne že by chyběly jakékoliv investiční plány, je jich ale méně než na co byla Olomouc zvyklá. 

Ve dvanácti kapitolách se radní věnují podrobně jednotlivým oblastem, které ovlivní život města a jeho obyvatel. Jedná se například o kapitoly Komfortní a bezpečná doprava, Moderní a kvalitní vzdělávání, Bezpečná Olomouc pro všechny, Více pracovních míst, Rozvoj města a protipovodňová ochrana, Občanům vstřícné město a další. V něčem jsou už programové cíle dokonce splněné, a to například slib zavést on-line přenosy z jednání zastupitelstva (tato novinka ovšem dle zpráv z radnice minule zaujala necelou stovku Olomoučanů), nebo příslib bezplatného cestování v MHD pro seniory od 70 let. Z dalších konkrétních bodů je nejdůležitější asi slib dobudovat tramvajovou trať na nové Sady a do Slavonína a zabezpečit protipovodňová opatření. Mezi velkými akcemi je jmenována oprava tramvajové rati v ulicích 1. máje a 8. května. To je ovšem tak trochu "znouzectnost", protože tyto trati už kvůli technickému stavu prostě musí být opraveny. Zklamáni určitě budou fanoušci hokeje a bruslení. Zimní stadion hodlá koaliční rada pouze opravovat, a to v nezbytně nutné míře. "Myslím, že zimní stadion byl noční můrou několika předchozích koalic. Město dnes není v situaci, kdy by mohlo plánovat rozsáhlou modernizaci stadionu," připustil primátor Antonín Staněk. 

Při tiskové konferenci zaznělo také přiznání, že ne všichni koaliční partneři jsou ze všech bodů prohlášení nadšení. „Principem koaliční spolupráce není jednoznačný výhra jednoho člena koalice a prohra jiného. Programové prohlášení se rodilo v dlouhých diskuzích, přičemž byly samozřejmě nutné kompromisy,“ uvedl primátor Staněk. Jak dodal, některé prvky měly strany společné už ve svých volebních programech, jiné body ale bylo nutné obšírně projednat. Problémem bylo třeba prosazení pozice ombudsmana pro seniory či bezplatné MHD rovněž pro seniory. "S několika body vnitřně příliš nesouhlasíme, jedná se o nesystémová opatření. Výsledek je přijatelným kompromisem," reagoval náměstek Aleš Jakubec. „Z našeho pohledu je podstatné, že v programovém prohlášení není nic, s čím bychom byli principiálně v rozporu. Naopak jsem přesvědčen o tom, že předložené cíle jsou reálné a mají potenciál prospět rozvoji Olomouce,“ uvedl náměstek primátora Martin Major. Dodal, že si jako jeden z hlavních cílů bere právě dobudování protipovodňové ochrany Olomouce.  

Náměstek Ladislav Šnevajs zdůraznil, že Olomouc teď stojí na začátku nového plánovacího období EU, přičemž zatím ale není zcela jasné, jak budou které dotační kapitoly vlastně vypadat. Město je v tomto směru závislé na tom, kdy programy a přesná pravidla dotvoří jednotlivá ministerstva.  „My každopádně musí nastavit podmínky pro účelné a efektivní čerpání evropských dotací v novém programovacím období. To, že stojíme na počátku nového plánovacího období, mimo jiné znamená, že připravujeme rozvoj města ne na čtyři roky, ale třeba na deset patnáct let dopředu,“ doplnil kolegy náměstek Ladislav Šnevajs.

Autor: 
(mb)