Africké safari, slečna levhartice a malí dikobrazi

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 1.4.2015

Představení levhartice Doubravky, maličkých dikobrazů Pata a Mata a zahájení stavby afrického safari. Dopolední program v Zoologické zahradě Olomouc byl opravdu a doslova bohatý. Díky levhartici byl i poněkud divoký, protože i když se jedná o kotě ve věku málo přes dva měsíce, přesto už dává jasně najevo, že bude silnou šelmou. 

"Křtím tě jménem Doubravka. Tohle jméno se mi moc líbí a původně jsem ho chtěl dát své dceři, manželka s tím ale nesouhlasila," vysvětlil volbu ne zcela běžného jména náměstek primátora Aleš Jakubec. Jak si na nové jméno slečna, která se narodila 26. ledna, zvykne, zatím není jasné, každopádně měl ale Aleš Jakubec co dělat, aby ji vůbec udržel. Doubravka je mimořádným přísůstkem olomoucké zoo - levharti mandžuští jsou totiž snad nejohroženějším druhem šelem na světě a v zajetí se rodí jen velmi výjimečně. 

V noci z neděle na pondělí se narodila další mláďata, tentokrát dikobrazí. Ti už začínají slyšet na jména Pat a Mat. Byť jim jsou teprve tři dny, ošetřovatelka je na představení novinářům přinesla raději ve festovních pracovních rukavicích. Pro zájemce doplníme i přesný přírodovědecký název - jde o dikobrazy srstnatonosé

Ředitel zoo Radomír Habáň dnes slavnostně zahájil také stavební úpravy, které do konce června přinesou olomoucké zahradě další část safari. Tentokrát bude zaměřená na africká zvířata, návštěvníci se v něm projedou mezi oryxi a dalšími antilopami, pojedou i kousíček od výběhu žiraf. Před třemi lety byla v jiné části zoo otevřena  euroasijská safari, kde jsou zblízka k vidění ohromní zubři a losi a také subtilnější kamzíci, mufloni, kozorožci a další zvířata. Původně se sice letos měla otevírat severoamerická část safari, to ale nevyšlo z důvodu, že byl prozatím odložen převoz vlků iberských z Olomouce do jiné evropské zoo a tak ještě není možné tento areál stavěbně upravovat. Podle ředitele Habáně by mělo být snad do tří let hotovo všech pět částí safari, rozdělených podle světových kontinetů. 

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)