Hladina Moravy stoupla nad tři metry

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 2.4.2015

Po třech větrných dnech sledovali dnes Olomoučané také hladinu řeky Moravy. Ta v Olomouci vytrvale stoupala, nicméně hranice povodňové aktivity nedosáhla. Už od úterý rychle stoupala i hladina říčky Bystřice, což lidé sledovali především v takzvané Myší díře, kde voda dosahovala po chodníky. Aprílové počasí letos dělá čest své pověsti.  

V Olomouci sice platil stav povodňové bdělosti, hladina řeky ale nakonec nedosáhla ani na první stupeň povodňové aktivity. Přesto bylo na první pohled zřejmé, jak prospěšná byla již dokončená protipovodňová opatření, včetně zkapacitnění koryta řeky. V tom totiž ve srovnání s koncem března včera a dnes protékal skoro pětinásobný objem vody (ze 26 kubíků za sekundu vzrostl až na 122 kubíků za sekundu) a hladina stoupla ze 136 centimetrů na 320 centimetrů. Pod vodou zcela zmizel skoro 400 metrů dlouhý ostrov, vytvořený při II. etapě protipovodňových opatření kousek od mostu ve Velkomoravské ulici, zaplaveno bylo také nábřeží, které plní funkci inundačního prostoru pro rozliv vody.

"Takovéto situace ukazují, že ochrana proti povodním je životně důležitá investice. Všichni máme v paměti rok 1997, všichni vidíme, že klimatické změny přinášejí podobné kritické situace častěji než dříve, a tak jsem rád, že radnice spolu s Povodím Moravy už udělali pro ochranu Olomouce hodně a připravuje další kroky, které mají ochránit před vodou hlavně centrum města," komentoval situaci náměstek primátora Martin Major. Další etapa protipovodňových opatření vypukne v příštím roce.   

Hladina řeky začala dnes pomaličku klesat. Podle meteorologů ovšem i nadále platí v řadě krajů včetně Olomouckého výstraha před silným sněžením a dešťovými srážkami, sněžit by mohlo v pátek i v sobotu. Aprílové počasí tedy letos začalo skutečně stylově. 

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)