Krajina jako po tornádu. Část lesa u Hrubé Vody prostě zmizela

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 3.4.2015

Desítky výjezdů hasičů, stovky vyvrácených stromů, zdemolované rekreační chaty. Zprávy ze svodky hasičů zní suše a faktograficky, dokud člověk neuvidí tu spoušť na vlastní oči. Pondělní a úterní vichr zanechal v okolí Hrubé Vody na Olomoucku nepřehlédnutelné stopy. 

"Vypadá to hrozně, opravdu," říká Alice Jašková, která se z Hluboček vydala zjistit situaci do Hrubé Vody. "Taky u nás v Hlubočkách jsem při tom vichru slyšela dunění a rány, to spadlo ale jenom pár stromů kousek za naší ulicí. V Hrubé Vodě přitom těch stromů spadly stovky," dodala. Pohled na kmeny, poskládané vedle sebe jako tenké špejle, připomíná fotografie z místa dopadu legendárního Tunguzského meteoritu na Sibiři. 

Jakmile se počasí uklidnilo, do svahů mezi polámané stromy vyrazili lesní dělníci s motorovými pilami i s těžkou technikou. Stromy je totiž nutné co nejdříve vyprostit a odtáhnout, aby les ještě dodatečně neohrozili škůdci typu kůrovce.  

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)