Pevnost poznání dnes poprvé otevře brány!

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 16.4.2015

Pocházku lidským mozkem, pohled do hlubin vesmíru, zážitek ve druhohorním safari nebo nečekaně atraktivní chemické pokusy. To a ještě více na vás čeká už od dnešního podvečera kousek od centra Olomouce. V areálu Korunní pevnůstky totiž dnes večer otevírá své brány Pevnost poznání - supermoderní podnik, jehož účelem je popularizace vědy těmi nejatraktivnějšími možnými metodami. 

Pevnost poznání, umístěná v rozlehlém objektu někdejšího dělostřeleckého skladu, je dnes skutečně fascinujícím centrem moderní vědy. Obří kopule digitálního planetária, veliký model oční bulvy, osmimetrová průchozí maketa lidského mozku, šifrovací stroj Enigma nebo koryto řeky od pramene po mohutný tok, do nějž návštěvník opět může v klidu vstoupit. To a mnoho dalšího včetně velkoformátového a zábavného komixu z dějin olomoucké pevnosti patří ke stálým prvkům Pevnosti poznání. Při příležitosti otevření pevnosti ale přibývají i další, dočasné atrakce. 

Druhohorní safari je dočasně instalovaná expozice Přírodovědecké fakulty UK, která vás zavede do pralesa plného dinosaurů i na vykopávky v daleké Montaně. Společně s nadšenými paleontology objevíte novou fosilii a poznáte i rodinku dinosaurů žijící přímo uprostřed olomoucké Pevnosti poznání. Čeká vás opravdové dobrodružství, zakončené odkrýváním kostry obávaného predátora deinonycha. Seznámíte se nejenom s nejnovějšími vědeckými poznatky v oblasti paleontologie, ale také se dozvíte, co práce paleontologa zahrnuje. Chemické pokusy zase dovolí návštvníkovi vyzkoušet tvorbu zlata ze zkumavky, faraonových hadů, sloní zubní pasty či třeba sladké duhy. 

Dnes večer se ukuteční slavnostní otevření, pro veřejnost je připraveno od pátku 17. dubna do neděle 19. 4. zdarma doprovodný program. 

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)