Flora se zabydluje za Atlantikem

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 24.4.2015

Flora Olomouc pokračuje v tradici zámořských kontaktů. Po velvyslankyni Peru, paní Maritě Landaveri, která vloni na jarní Floře pokřtila novou odrůdu tulipánu, přijel letos velvyslanec Mexika pan Pablo Macedo Riba spolu s konzulkou, paní Maxaira Baltazar, a pokřtili nově představenou odrůdu narcisu. Návštěva z Mexika pak zavítala i na olomouckou radnici, kde ji přijal náměstek primátora Martin Major.

"Je vidět, že Flora má na americkém kontinetu dobré jméno," uvedl s úsměvem při setkání s velvyslancem náměstek primátora Martin Major. Na Floře už totiž byli například velvyslanci Peru, Venezuely a nyní i Mexika. Mayské Mexiko na výstavě připomíná i pyramida, která tvoří podstatnou část hlavní expozice v pavilonu A.  

„V Olomouci jsem byl už dříve, výstavu Flora jsem ale navštívil poprvé. Musím říct, že je to krásná, velmi pestrá a různorodá akce. Krásný je ale také nově vyšlechtěný narcis, který jsme dnes pokřtili, líbí se mi, že jeho květ má více odstínů,“ uvedl velvyslanec Mexika Pablo Macedo. Květy nových hybridů zahradních narcisů od firmy Lukon Bulbs mají sytě žluté okvětí s kontrastním oranžově červeným kolárem. Jedná se o velmi odolnou odrůdu s pevnými stonky, která dlouho kvete a na záhonech je vysoká 45 centimetrů.

„Floru považuji za fantastický nástroj na zviditelňování Olomouce,“ dodal pak v rozhovoru s náměstkem primátora Martinem Majorem. „Rád vám osobně představím změny, kterými naše výstaviště v posledních třech letech prošlo. Chceme, aby výstaviště Flora bylo konkurenceschopné a atraktivní, proto jsme do něj v posledních letech velmi silně investovali,“ reagoval Martin Major. Mexický velvyslanec si odpoledne prohlédl Olomouc a večer se zúčastnil oficiální večeře.

Křest nové odrůdy krásného narcisu byl součástí slavnostního zahájení Flory. Tato etapa je letos tematicky zaměřena právě na cestovatelsky atraktivní zemi Mexiko. Hlavní expozice v pavilonu A připomíná mayskou pyramidu, návštěvníci se procházejí i tajemnou jeskyní v jejím nitru.

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)