
Začít víkend nákupem a ochutnávkou zdravých regionálních dobrot je příjemné. Dnes se v Olomouci můžete vydat na Horní náměstí, kde se od rána koná další jarní část oblíbených Hanáckých farmářských trhů.
Na rozdíl od supermarketů se sortiment farmářských trhů do značné míry řídí aktuální sezónou. Proto se může zákazník spolehnout na to, že si dnes z trhů odnese třeba krásné jarní květiny, jako jsou narcisy a tulipány, případně také první zeleninu ze skleníků. Nás z nabídky trhů zaujaly tvarůžkové moučníky z Loštic, medové placky se semínky z Lužice a také stále oblíbenější pivo Chomout z malého pivovaru v Chomoutově. Pochutnáte si ale i na kozím sýru, pirožkách se sýrem, cideru nebo kvalitních klobáskách.
Trh probíhá až do 13 hodin.
Vybráno z nabídky sobotního farmířského trhu:
Klobásy moravské a paprikové bez chemikálií a rychlosoli – Petra Hrnčárová z Lanžhotu
Medové placky se semínky a ořechy – Dagmar Holůbková z Lužice//regionální značka Haná
Biozelenina – Jiří Dvořák z Olomouce//certifikát bio
Sýry z kravského a ovčího mléka, tvaroh a zrající sýry – Michal Hrdlička z Brníčka//regionální značka Jeseníky, výrobek Olomouckého kraje 2013, regionální potravina Olomouckého kraje
Sezonní zelenina – Antonín Dostál z Čehovic
Horká čokoláda s jahodami, pralinky, velikonoční čokoládové figurky ručně dělané, RAW dezerty vhodné pro diabetiky i bezlepkáře – Eva Wozniaková z Olomouce
Tvaroh, mléko, čerstvé, uzené i nakládané sýry, sýr na grilování, pomazánka s medvědím česnekem z kozího mléka – Ivan Němeček z Horního Benešova//regionální značka Jeseníky
Kváskový chleba, pečivo z lístkového těsta, trvanlivé zákusky, svatební koláčky, valašské koláče, sladké pohankové koláče, přílohové pohankové suky - Jarmila Kozáková z Loukova
Sezonní zelenina – Martina Partschová ze Svésedlic
Bylinné sirupy – Patrik Bátěk z Olomouce
Teplické pecáky, svatební koláčky, pirožky s nivou – Libor Mrkva z Teplic nad Bečvou//regionální značka Moravská brána
Jogurty, sýry pařené a přírodní, tvarohový dezert, nakládané sýry, zákys – statek Šárky a Václava Osičkových z farmy Doubravský dvůr u Červenky//regionální značka Haná
Pečivo a cukroví s lupinou, zázvorky, boží milosti, marokánky, záviny, skořicové a ořechové krachle – Alena Půlpánová z Olomouce
Pivo, pivní dort, domácí paštika – Pivovar Chomout z Chomoutova//regionální značka Haná
Sezonní zelenina – Josef Dokoupil z Hrubčic
Kozí i kravské sýry - přírodní i ochucené s vlašským ořechem, s brusinkou, s česnekem, s bylinkami, s olivou a zauzený, syrovátka přírodní i ochucená, tvaroh z kravského mléka - farma Kozí Hrádek z Hustopečí nad Bečvou//regionální značka Moravská brána
Zdravá výživa, kozí tvaroh, jogurty a sýry, kakaové boby, „živé“ čokolády, máslo ghí, přírodní sladidla – Sluníčko, Šárka Neubauerová z Olomouce
Chléb a pečivo, pekárna Jaroslav Bartl, Jundrov – Karol Povoda z Brna
Kozí sýry ze Strupšína, 100% ovocně-zeleninové šťávy, pečivo – Dobrozemě z Olomouce
Luštěninové těstoviny – Damodara z Březiny
Domácí koláčky, mrkvový moučník, mrkvový závin a linecké pečivo – Tomáš Bukva z Mezic//regionální značka Haná, regionální potravina Olomouckého kraje
Jednodruhové koření a bylinkové směsi – manželé Švédovi z Kralic na Hané
Jablečné a další ovocno-zeleninové mošty, jablečný cider – Ondřej Špunda z Mezic//regionální značka Haná, výrobek Olomouckého kraje 2014
Tvarůžkové moučníky – Blanka Poštulková z Loštic//regionální značka Haná
Staročeská kuchyně a farmářské speciality (konzervované polévky, hotová jídla a paštiky, domácí tlačenka, jitrničky, jelítka, klobásky, špekáčky – Jiří Hlinka z Nymburka
Hovězí a telecí maso v biokvalitě – Zemědělská farma Jana Hořáka z Janovic u Rýmařova
Klobásky, párky, buřty, uzené, sádlo, škvarky – uzeniny Zajíček z Vrahovic//regionální značka Haná
Dřevěné výrobky – Pavel Mik z Víceměřic
Výrobky z proutí - Zdeněk Čtvrtníček z Prostějova
Domácí uzeniny – Milan Žabčík z Trojanovic
Bylinky čerstvé i sušené – Stanislav Sehnálek, zahradnictví Pěnička ze Zlína
Netradiční domácí bylinná vína (bezinkové, lipové, pampeliškové, petrklíčové, rebarborové) – Kristýna Fuksová z Valašských Klobouků
Králičí maso – Zdeněk Korvas z Němčic na Hané
Příjemný šok, říkají pořadatelé o výtěžku sbírky na pomoc dětským pacientům
Kde stával nejstarší biskupský chrám v Olomouci? Byl tu ještě před katedrálou
Folklorní sláva s cimbálem, piráti a skvělá bluesmanka Wanda Johnson