Olomoucký kemp brzy přivítá první hosty

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Neděle, 26.4.2015

Kemp v Olomouci. Od začátku devadesátých let se o něm jen mluví. Jak by byl potřebný, kolik turistů by jej využilo a kolik jich naopak kvůli jeho absenci Olomouc vynechává. Vzniku kempu po celá léta bránila spousta překážek - kdysi chabý zájem ze strany radnice, pak chybějící vhodný pozemek či ochotný investor. Nyní už chybí jen týdny do otevření prvního olomouckého kempu. Bude se jmenovat Resort Krásná Morava a bude opravdu krásný. 

O tom, že existuje velmi početná skupina turistů, preferujících kempy, se mluví desítky let. V Olomouci se opakovaně odehrávaly situace, kdy se holandští, italští či třeba franzouzští turisté s obytným autem marně pídili po tom, kde je v tomhle krásném městě standardně vybavené tábořiště. Nebylo nikde a nebylo ani kde ho zřídit. Právě s lokalitou byl problém největší. Léta se uvažovalo nad logicky se nabízející variantou kempu u Poděbrad. V 90. letech zde bývaly dokonce k vidění karavany či obytná auta na neoficiálním tábořišti. Jenže naprostá většina turistů, kteří rádi jezdí po Evropě s obytnými vozy, nepatří mezi vyložené dobrodruhy a anarchisty, a preferuje oficiální tábořiště s příslušným zázemím. A oficiální kemp u Pděbrad nevznikl nikdy, protože tomu bránila kromě jiného i ochrana přírody. Poděbrady totiž leží v hranicích CHKO Litovelské Pomoraví. Nevyšel ani záměr s kempem na Lazcích. Po letech diskuzí je zdejší lokalita využita jinak, rovněž ke spokojenosti Olomoučanů - v parkurovém areálu se odehrávají závody koní na evropské úrovni. Úspěchem byla korunována teprve letitá snaha sdružení Krásná Morava, které má zkušenosti s provozem kempu například v Litovli. 

Lokalita vedle Mlýnského potoka, kousek od ulice Jarmily Glazarové, má několik výhod. Dá se sem dojet autem, přijet na lodi nebo dokonce dojít pěšky z centra města. Je to krásné místo, což potvdí stovky Olomoučanů, kteří se tudy podél říčky denně prohánějí na kolech, na bruslích nebo jen tak na procházku. A také si rádi sednou do hospůdky U Travise, jejíž obliba jasně svědčí o tom, co lidé chtějí. Jakmile se trochu oteplí, není nad to posedět si s kamarády venku, vedle řeky, a dát si třeba nějakou dobrotu z grilu. I tohle nový kemp nabídne, a nejen ubytovaným. Kemp Krásná Morava totiž chce sloužit současně i lidem z města. Poskytne zázemí turistům s obytnými vozy, karavany a stany, počítá ale i s návštěvami samotných Olomoučanů. Uprostřed rozlehlého oploceného areálu se spoustou zeleně budou sportovní plochy, například hřiště pro házenou a plážový volejbal, a také otevřená restaurace a plocha pro pořádání venkovní párty. Vezmete kamarády, uděláte oheň, vypůjčíte si gril i připravené dřevo... A pokud chcete před tím trochu pohybu, v kempu bude půjčovna kol, koloběžek i člunů. Pro děti bude připraveno zajímavé dětské hřiště s pohádkovými postavičkami.

Dnes je už areál vyčištěn, upravena příjezdová komunikace, stojí i hrubé stavby sociálních zařízení, vyazen byl nový trávník. Přijďte se ostatně sami podívat, ten prostor si zamilujete na první pohled! Někdy koncem května by mohl být první olomoucký kemp otevřen. Jeho provozovatelům držíme palce a přejeme hodně spokojených návštěvníků. A jestli vyjde i další projekt, kterým je menší kemp nedaleko tržmnice a sokolovny, tedy v úplném středu města, stane se nepopchybně Olomouc brzy oblíbeným cílem všech poutníků po evropských tábořištích. 

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)